Στο τραπέζι η διεύρυνση του συνασπισμού των BRICS

Στο τραπέζι η διεύρυνση του συνασπισμού των BRICS

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, προς τα τέλη Αυγούστου, η ετήσια σύνοδος κορυφής τους. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) είναι ένα αρκτικόλεξο που αναζητεί γεωπολιτικό ρόλο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) είναι ένα αρκτικόλεξο που αναζητεί γεωπολιτικό ρόλο. Οταν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική συναντηθούν για την ετήσια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, προς τα τέλη Αυγούστου, ένα κορυφαίο θέμα θα είναι εάν ο συνασπισμός τους διευρυνθεί. Αυτές οι αναδυόμενες οικονομίες, όμως, μπορεί και να είναι καλύτερα να διαλυθούν. Εχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, επινόησε τον όρο για να συνδυάσει τέσσερις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες με τεράστιες δυνατότητες. (Η Νότια Αφρική δεν ήταν στη λίστα του.) Αρχικά όλες είχαν καλές επιδόσεις. Την πρώτη δεκαετία, η Κίνα αναπτύχθηκε κατά 176%, η Ινδία κατά 110%, η Ρωσία κατά 60%, η Βραζιλία κατά 47% και η Ν. Αφρική κατά 41%. Η πρώτη τους σύνοδος κορυφής συγκλήθηκε το 2008. Στη συνέχεια, η οικονομική απόδοσή τους υποχώρησε και, μάλιστα, κυρίως μετά την ένταξη της πολύ μικρότερης Νότιας Αφρικής το 2011.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, προς τα τέλη Αυγούστου, η ετήσια σύνοδος κορυφής τους.

Εκτοτε, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική δυσκολεύονται οικονομικά. Το 2013- 2022 η συνολική παραγωγή τους αυξήθηκε μόλις 13%, 7% και 12%, αντίστοιχα. Η Κίνα και η Ινδία συνέχισαν να προχωρούν, αν και πιο αργά. Ως αποτέλεσμα πλέον ο συνασπισμός είναι ιδιαίτερα μονόπλευρος. Απτόητοι οι BRICS μιλούν τώρα για την προσθήκη νέων αρχικών. Στο παρελθόν, είχαν θελήσει να λάβουν μέρος από τη Σαουδική Αραβία, την Αργεντινή και την Αίγυπτο έως το Ιράν, την Κούβα και το Καζακστάν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι κατανοητό πως αγανακτούν επειδή οι πλούσιες δεν αντιμετωπίζουν τις δικές τους ανάγκες. Ωστόσο, ο παγκόσμιος Νότος δεν θα ωφεληθεί από μια οντότητα με ηγέτιδα την Κίνα, η οποία δίνει έμφαση στην περιοχή της, και τη Ρωσία, ένα κράτος σχεδόν παρία. Οι BRICS δεν έχουν επιτύχει τίποτα αξιοσημείωτο μαζί. Συγκρότησαν το 2015 τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά έκτοτε έχει εγκρίνει έργα μόνο 33 δισ. δολαρίων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, αντιθέτως, δέσμευσε 104 δισ. δολάρια μόνο το 2022. Επιπλέον, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεν θέλουν να αναγκαστούν να επιλέξουν πλευρές σε μια αναμέτρηση της Κίνας με τις ΗΠΑ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τις BRICS. Η Κίνα επιθυμεί να εμπλουτίσει τη λέσχη με νέα μέλη, αλλά δεν είναι προφανές τι θα έκανε μια μεγαλύτερη ομάδα. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα νομίσματα. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να απογαλακτιστούν από το δολάριο. Ωστόσο, ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία έχουν ένα πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα, περιορίζοντας την ελκυστικότητα του γουάν και της ρουπίας. Τα αναπτυσσόμενα κράτη έχουν άλλες επιλογές. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Ινδία συνέβαλε στη δημιουργία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, το οποίο συγκέντρωσε χώρες που δεν ήθελαν να ανήκουν ούτε στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ ούτε της ΕΣΣΔ. Τα σημερινά μεγάλα αδέσμευτα κράτη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια παρόμοια ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT