Ψηφιακό στρατηγείο για τους ελέγχους της εφορίας

Ψηφιακό στρατηγείο για τους ελέγχους της εφορίας

Σύνδεση ταμειακών - POS, καθολική χρήση myDATA, ψηφιακά δελτία αποστολής

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα έξι βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δρομολογεί τώρα η κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έστειλε χθες άλλο ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, δηλώνοντας από τη νέα αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο ότι «το αυτοκίνητο της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, της φοροδιαφυγής, δεν έχει όπισθεν. Θα προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τα βήματα που δρομολογούνται είναι τα εξής:

1. ∆ίδεται σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών με τις πλατφόρμες εξωτερικού, αλλά και πωλήσεων προϊόντων e-shop.

Οπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, θα δίδονται οι σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ στο τέλος κάθε χρονιάς, ενώ σε περίπτωση απόκρυψης θα μπλοκάρονται οι πωλήσεις τους. Το νομοσχέδιο αποτελεί προσαρμογή στην κοινοτική οδηγία DAC7.

2. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει άρθρο που θα διευκολύνει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ώστε να επιλυθεί κι αυτή η εκκρεμότητα. Θα προβλέπεται, συγκεκριμένα, η υποβολή “δήλωσης συμμόρφωσης” με την υποχρέωση.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη τεχνικά και έχει πολλά βήματα, απαιτώντας 540.000 διασυνδέσεις.

Πρώτα πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν τα POS και στη συνέχεια να αλλάξουν οι ταμειακές μηχανές, αναφέρουν. Ο ορίζοντας του 6μήνου που έχει τεθεί φαίνεται ότι δεν είναι δεσμευτικός.

3. To επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των POS και στις υπόλοιπες κατηγορίες λιανικής. Αυτό πιθανότατα δεν θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση.

4. Ακολουθεί η καθολική χρήση του myDATA. Η μη διαβίβαση στοιχείων στο myDATA θα συνεπάγεται κυρώσεις.

5. Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μέσω πιστωτικών καρτών.

6. Θα καθιερωθεί ψηφιακό δελτίο αποστολών. Εξετάζονται ακόμη άλλες προτάσεις, όπως η υποχρέωση πληρωμής των ενοικίων ηλεκτρονικά, μέσω τραπεζών, η φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb με βάση την κλίμακα νομικών προσώπων, για πάνω από ένα ύψος εσόδων, καθώς και η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών κάτω από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αυτές είναι σε πρώιμο στάδιο, καθώς πρέπει να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν πρώτα ενδεχόμενες αντιδράσεις, π.χ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς το όριο μετρητών.

Το επόμενο «πακέτο» για τη φοροδιαφυγή θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο, αναφέρουν πηγές.

Ερχονται POS σε όλους τους κλάδους, ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων, αλλά και στη φορολόγηση εισοδημάτων από Airbnb.

Ως προς το ύψος της φοροδιαφυγής έχουν διατυπωθεί διάφορες εκτιμήσεις, με τον κ Θεοχάρη να την τοποθετεί στα 8-10 δισ. ευρώ, από τα οποία πιθανότατα μπορούν να ανακτηθούν τα μισά.

Στην προσπάθεια αυτή κατά της φοροδιαφυγής, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της νέας τεχνολογίας και στο πλαίσιο αυτό έχει σημασία η λειτουργία της αίθουσας επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο, την οποία επισκέφθηκε χθες ο κ. Χατζηδάκης μαζί με τον κ. Θεοχάρη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Η αίθουσα είναι το ψηφιακό μάτι της ΑΑΔΕ στους ελέγχους των φορολογουμένων, καθώς παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία και αλλού.

Οι πληροφορίες μεταδίδονται με φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία ελέγχου και παράλληλα αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη, προκειμένου οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα του αριθμού και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από την αίθουσα επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων.

Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου. Το φθινόπωρο η υπηρεσία θα φθάσει σε πλήρη λειτουργία με 100 υπαλλήλους και θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σταδιακά με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα. «Προσθέτουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας, με σκοπό να επιτύχουμε αμεσότερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Πιτσιλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή