Εγκρίθηκε η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Εγκρίθηκε η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας διάσωσης

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η διάσωση διά απορρόφησης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ) από την Attica Group. 

Yστερα από μια διαδικασία ενδελεχούς εξέτασης του ανταγωνισμού και όλων των παραμέτρων της συμφωνίας, η οποία κράτησε 10 σχεδόν μήνες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε μία ιστορική απόφαση που αναμένεται να αποτελέσει υπόθεση αναφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, άναψε πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η συμφωνία προβλέπει ανάληψη χρεών ύψους 80 εκατομμυρίων της ΑΝΕΚ από την Attica όπως και την ανάληψη των υποχρεώσεων προς προμηθευτές και την εκχώρηση μετοχών που αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica στους μετόχους της ΑΝΕΚ.

Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας προβλέπουν την τελική έγκρισή της από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εισηγμένων ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων όπως και την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κύκλοι της Attica Group σχολίαζαν την Παρασκευή πως τώρα είναι «ώρα σκληρής δουλειάς προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμφωνία και να αναταχθεί η ΑΝΕΚ, τα χρώματα της οποίας θα συνεχίσουν να είναι υψωμένα στα καράβια της ιστορικής κρητικής ακτοπλοϊκής». 

Η ΑΝΕΚ εδώ και πολύ καιρό παράγει ζημιές οι οποίες τα τελευταία έτη, μετά και την αύξηση των τιμών των καυσίμων, υπολογίζεται ότι προσμετρώνται σε εκατομμύρια μηνιαίως ενώ τα χρέη της προς τους προμηθευτές αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια και οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές έχουν υπερβεί τα 300 εκατομμύρια. Κατά την τελευταία χρήση (2022) το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας και του ομίλου ήταν αρνητικό και μάλιστα στα -283,8 εκατ. και -272,8 εκατ. αντίστοιχα με τα ίδια κεφάλαια εταιρείας και ομίλου να είναι αρνητικά κατά -75 εκατ. και -61,4 εκατ. αντίστοιχα.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της ΑΝΕΚ, η Attica Group προ ενός περίπου έτους ήρθε σε συμφωνία με τους μετόχους και τους πιστωτές της προκειμένου να την διασώσει απορροφώντας την, προσφέροντας 80 εκατομμύρια στις τράπεζες υπό τη μορφή ανάληψης χρεών της ΑΝΕΚ και ποσοστό της τάξης του 11,5% των μετοχών της Attica Group στους μετόχους της ΑΝΕΚ. Η συμφωνία αυτή, που έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξετάστηκε υπό το πλαίσιο των προβλεπόμενων περί διάσωσης (failing firm). Σε αυτή την περίπτωση η έγκριση σημαίνει πως η συμφωνία προχωρά χωρίς να απαιτηθεί η παραμικρή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των δύο εταιρειών, δηλαδή ενδεχόμενη απόσυρση από γραμμές ή πώληση πλοίων.

Σημειώνεται ότι στη σχετική εις βάθος έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ξεκίνησε πέρσι τον Οκτώβριο, προκειμένου να αποφανθεί επί της συμφωνίας διάσωσης της ΑΝΕΚ με απορρόφηση από την Attica, παρατηρήσεις και ενστάσεις κατέθεσαν όχι μόνον η Seajets αλλά και οι Μινωικές Γραμμές συμφερόντων του ομίλου Γκριμάλντι, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τον έλεγχο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και του λιμανιού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα δύο βασικά λιμάνια από τα οποία επιχειρεί στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης αντίστοιχα, ανταγωνιζόμενος την κοινοπραξία της Attica με την ΑΝΕΚ.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισηγήθηκαν αρμοδίως την έγκριση της συμφωνίας ως συμφωνία διάσωσης στα μέσα Ιουνίου αναγνωρίζοντας πως τηρεί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι να μην υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική πρόταση εξαγοράς ή συγχώνευσης. Ωστόσο εταιρείες που συνδέονται με συμφέροντα του επικεφαλής της Seajets, Μάριου Ηλιόπουλου κατέθεσαν στο τέλος της σχετικής διαδικασίας αξιολόγησης της Επιτροπής πρόταση εξαγοράς προς τις τράπεζες και τους μετόχους της ΑΝΕΚ. Η πρόταση αυτή – όπως και μία δεύτερη οριακά βελτιωμένη – απορρίφθηκαν από τους πιστωτές ως έχουσες ρίσκα εκτέλεσης, μελλοντικής λειτουργίας αλλά και χαμηλού τιμήματος.

Σύμφωνα με την Εισήγηση της Επιτροπής, πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις της προστασίας της προβληματικής επιχείρησης με αποτέλεσμα τυχόν επιδείνωση της διάρθρωσης του ανταγωνισμού, που ενδεχομένως να επέλθει σε ορισμένες αγορές, «θα επερχόταν τουλάχιστον εξίσου, ακόμη και άνευ της εν λόγω συγκέντρωσης». 

Τώρα, σύμφωνα με το Διατακτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού που γνωστοποιήθηκε στην Attica Group την Παρασκευή, «η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια, εγκρίνει ομόφωνα, κατ’ άρθρο 8 παράγραφο 6 του ν. 3959/2011, την υπ’αριθ. πρωτ. 9484/25.10.2022 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, η οποία συνίσταται στη συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας με την επωνυμία Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε (ΑΝΕΚ) από την εταιρεία με την επωνυμία Attica Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά». Την νομική εκπροσώπηση των δυο ακτοπλοϊκών εταιρειών έχει αναλάβει η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT