Αυξήθηκε 41% σε ένα χρόνο η ελληνική παραγωγή μπίρας

Αυξήθηκε 41% σε ένα χρόνο η ελληνική παραγωγή μπίρας

Η Ελλάδα αποτελεί την 8η μεγαλύτερη παραγωγό μεταξύ 18 χωρών της Ε.Ε.

Σε βασικό παραγωγό μπίρας εξελίσσεται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει την παράδοση στο προϊόν που έχουν οι χώρες στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Ακόμη κι αν η κατανάλωση δεν φθάνει σε υψηλά επίπεδα, η χώρα αξιοποιείται από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται για την παραγωγή μπίρας, η οποία προορίζεται για εξαγωγές, ενώ ολοένα και αυξάνονται οι μικροζυθοποιίες. Σημαντική διείσδυση στην εγχώρια αγορά –και όχι μόνον– έχουν και οι μεγαλύτερες ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, ειδικά μάλιστα καθώς ακολουθούν ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Μπίρας που ήταν χθες, 4 Αυγούστου, το 2022 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα έφθασε τα 565,34 εκατ. λίτρα από 400,22 εκατ. λίτρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 41%. Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα καθίσταται 8η μεγαλύτερη παραγωγός μπίρας στην Ε.Ε. μεταξύ 18 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η αύξηση είναι σημαντική, όχι μόνον σε σύγκριση με το 2021, χρονιά κατά την οποία η τουριστική κίνηση ήταν ακόμη περιορισμένη λόγω των μέτρων για την COVID-19, αλλά και σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2019 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 397,69 εκατ. λίτρα.

Το 2022 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα έφθασε τα 565,34 εκατ. λίτρα από 400,22 εκατ. λίτρα το 2021.

Συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πλέον 71 ζυθοποιίες. Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς έχουν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων Heineken και Carlsberg αντιστοίχως, ενώ σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχουν πλέον οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα) και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). Τα τελευταία χρόνια, πάντως, σημαντικό μερίδιο αγοράς κερδίζουν οι μπίρες που παράγουν οι δεκάδες μικροζυθοποιίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σχεδόν σε κάθε νομό της χώρας, με σημαντική παρουσία τόσο στο κανάλι της εστίασης όσο και στο κανάλι της λιανικής (σούπερ μάρκετ και μικρή λιανική).

Η σημασία που αποδίδουν οι πολυεθνικοί όμιλοι στην Ελλάδα ως χώρα παραγωγής των προϊόντων τους φάνηκε από την κίνηση στην οποία προχώρησε φέτος η Carlsberg. Από τις αρχές του 2023 ξεκίνησε στη μονάδα παραγωγής που έχει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη η παραγωγή της μπίρας Carlsberg σε συσκευασίες κουτιού, καθώς και σε όλους τους τύπους βαρελιού. Μέχρι τότε στην Ελλάδα κυκλοφορούσε η Carlsberg μόνο στη συσκευασία της γυάλινης φιάλης, 330 ml, με τις εισαγωγές να γίνονται κυρίως από τη Σερβία. Η μονάδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και αυτές άλλων αγορών του ομίλου, που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων οι αγορές Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, από την άλλη, πραγματοποίησε το 2022 ακόμη περισσότερες εξαγωγές και μάλιστα πρόσφατα πρόσθεσε δύο νέες αγορές, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το ποσοστό του όγκου εξαγωγών στο σύνολο του όγκου πωλήσεων ήταν διψήφιο το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT