Από αναβολή σε αναβολή κτιριακά έργα ΣΔΙΤ

Από αναβολή σε αναβολή κτιριακά έργα ΣΔΙΤ

Σημαντικά ερωτήματα πλανώνται σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης αρκετών από τα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ που έχουν δημοπρατηθεί τα τελευταία χρόνια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά ερωτήματα πλανώνται σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης αρκετών από τα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ που έχουν δημοπρατηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο σημαντικός χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την προκήρυξη μέχρι την υποβολή των οικονομικών προσφορών έχει διαφοροποιήσει άρδην τα δεδομένα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις τα έργα να μην είναι βιώσιμα και κυρίως χρηματοδοτήσιμα. Ο κύριος λόγος είναι ασφαλώς η εκτόξευση του κόστους κατασκευής, που έχει ανατρέψει πλήρως τον αρχικό σχεδιασμό. Ετσι, έργα κρίσιμα, όπως π.χ. η κατασκευή κτιριακών υποδομών φοιτητικών εστιών, «σέρνονται» επί χρόνια (π.χ. το ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), χωρίς να προκύπτει επενδυτικό ενδιαφέρον. Ακόμη και έργα όπως η Πολιτεία Καινοτομίας, που αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, βαδίζουν από αναβολή σε αναβολή, παρότι μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε επαναπροκήρυξη λόγω βελτίωσης των όρων της προκήρυξης, ώστε να καταστεί ελκυστικότερο το έργο.

Αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες για την καινοτομία

Το 0,76% του ΑΕΠ ή 1,58 δισ. έφτασαν οι κρατικές δαπάνες το 2022 για έρευνα και ανάπτυξη, ποσό αυξημένο βεβαίως σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο όμως θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει τις άλλες χώρες σε καινοτομία. Με το 0,76% του ΑΕΠ η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το μακρινό 2012, την εποχή της βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, οι κρατικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ανέρχονταν σε μόλις 0,39% του ΑΕΠ ή σε 731,94 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση κοινωνικού τουρισμού στη Ρόδο

Τον διπλασιασμό, από 6 σε 12, των διανυκτερεύσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην πυρόπληκτη Ρόδο με επιταγές κοινωνικού τουρισμού, χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή από τους δικαιούχους, αποφάσισε ο υπ. Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης. Με την ίδια απόφαση προβλέπεται ότι οι τιμές επιδότησης των παρόχων καταλυμάτων θα είναι αυξημένες κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού προγράμματος, έως τις 30 Ιουνίου 2024, αντί για  Αύγουστο, Χριστούγεννα και Πάσχα, όπως ισχύει για παρόχους σε άλλους προορισμούς.

Εντονη αντίδραση στο εργασιακό ν/σ

Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο. Εκτός δε από την κριτική στο επικοινωνιακό πεδίο, η Συνομοσπονδία εστιάζει σε δύο άξονες: στην καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας αλλά και στην κατάργηση «αντεργατικών» διατάξεων. Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει ανήκουστες τις ανακοινώσεις για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, ενώ για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών ή μη γνωστού ωραρίου τονίζει ότι η εθνική νομοθεσία αυτή τη στιγμή απαγορεύει την έναρξη της απασχόλησης εργαζομένων χωρίς να είναι εξαρχής σαφείς και γνωστοί οι βασικοί όροι εργασίας τους, με την απειλή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν αδήλωτους ή ψευδώς δηλωμένους εργαζομένους.

«Μηχανή» ανάπτυξης της Ευρώπης ο Νότος

Ο Νότος είναι η νέα «μηχανή» ανάπτυξης της Ευρώπης, υποστηρίζει το think tank Atlantic Council. Η Ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο, ωστόσο αυτό το success story δεν ισχύει για όλες τις χώρες. Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού και η ζήτηση για υπηρεσίες τροφοδοτούν την οικονομική ανθεκτικότητα της ηπείρου. Αυτό σημαίνει ότι χώρες που είναι περισσότερο προσανατολισμένες σε αυτούς τους τομείς, όπως οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, έχουν καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος στην ανάπτυξη. Εκτός από τον τουρισμό, δομικοί παράγοντες έχουν επίσης βοηθήσει στην αναγέννηση της ευρωπεριφέρειας. Τα προγράμματα λιτότητας έχουν τελειώσει και πολλές χώρες έχουν βελτιώσει τα δημοσιονομικά τους. Τα ελληνικά ομόλογα, για παράδειγμα, απέχουν τώρα μία βαθμίδα από την επενδυτική, πολύ μακριά από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν η Ελλάδα τέθηκε σε «επιλεκτική χρεοκοπία». «Ολες αυτές οι βελτιώσεις προσφέρουν αισιοδοξία ότι η Νότια Ευρώπη μπορεί να γυρίζει σελίδα», σημειώνει το think tank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT