Πώς θα αμειφθούν όσοι απασχοληθούν τον Δεκαπενταύγουστο

Πώς θα αμειφθούν όσοι απασχοληθούν τον Δεκαπενταύγουστο

Στις «υποχρεωτικές αργίες» ανήκει η 15η Αυγούστου, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση βέβαια αυτές που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και όλες τις υπόλοιπες αργίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στις «υποχρεωτικές αργίες» ανήκει η 15η Αυγούστου, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση βέβαια αυτές που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και όλες τις υπόλοιπες αργίες.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ διευκρινίζει επίσης, ότι εφόσον οι μισθωτοί εργασθούν νόμιμα, θα λάβουν προσαυξημένο ημερομίσθιο. Και ξεκαθαρίζει ότι όσοι βρίσκονται σε καλοκαιρινή άδεια, η Τρίτη δεν θα προσμετρηθεί στις νόμιμες ημέρες αδείας που δικαιούνται.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, με δεδομένο ότι φέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα της Τρίτης, ισχύουν τα εξής:

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου:

α) Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.

β) Οι επί μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή, πέρα από τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

Η 15η Αυγούστου περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες και ως εκ τούτου απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτών.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου:

α) Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά τη 15η Αυγούστου είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή, λόγω υπερεργασίας κ.λπ.

– Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν, όμως, την ημέρα αυτή στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

– Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT