Πλαφόν στο κέρδος σε 9 σχολικά είδη και θερμοσίφωνες

Πλαφόν στο κέρδος σε 9 σχολικά είδη και θερμοσίφωνες

Τα είδη αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για το «καλάθι σχολικών ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Αυγούστου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατο όριο στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε εννέα σχολικά είδη, καθώς και στους θερμοσίφωνες, προβλέπει υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, κατ’ εφαρμογήν της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νέα υπουργική απόφαση του κ. Σκρέκα με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του «καλαθιού σχολικών ειδών» –ένα θεματικό καλάθι δηλαδή, όπως είχε γίνει τα Χριστούγεννα και το Πάσχα– και θα περιλαμβάνονται σε αυτή και αλλαγές στο γενικό «καλάθι του νοικοκυριού». Με τις κινήσεις αυτές το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να περιορίσει, αν όχι να εξαλείψει, τη δυσαρέσκεια που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει μετά τη θερινή ραστώνη από την πλειονότητα των νοικοκυριών στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Ειδικά, μάλιστα, καθώς ο Σεπτέμβριος θεωρείται έτσι κι αλλιώς μήνας αυξημένων δαπανών.

Τα σχολικά είδη τα οποία θα υπάγονται στη ρύθμιση περί πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους είναι τα ακόλουθα: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι, στυλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες/χάρακες. Τα είδη αυτά θα αποτελέσουν και τη βάση για το «καλάθι σχολικών ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Αυγούστου. Το «καλάθι» με τα σχολικά είδη αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμο, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, και σε αλυσίδες παιχνιδιών και ειδών τεχνολογίας που πωλούν και σχολικά με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά όλα τα βιβλιοπωλεία, εφόσον το επιθυμούν.

Επίσης, η υπουργική απόφαση προβλέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση για το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους και των προϊόντων παραγωγής ζεστού νερού, όπως θερμοσίφωνες, λέβητες κ.λπ. Ανάλογη ρύθμιση είχε γίνει και για άλλα προϊόντα – ηλεκτρικές συσκευές τα οποία είχαν υπαχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα τα κλιματιστικά και τα ψυγεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα». Υπενθυμίζεται ότι για τα παραπάνω προϊόντα απαγορεύεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 η αποκόμιση μεικτού κέρδους, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα που ίσχυε πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σε επόμενη φάση θα εκδοθεί άλλη υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει ότι σε κάθε κατηγορία θα πρέπει, εφόσον υπάρχει, να περιλαμβάνεται και τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν, να υπάρχει δεύτερο σημείο προβολής του «καλαθιού» εντός των σούπερ μάρκετ, καθώς και να προβάλλονται στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τα προϊόντα στα οποία έχει επέλθει μόνιμη μείωση τιμής στον τιμοκατάλογο του προμηθευτή μεγαλύτερη από 5%.

Τέλος, δεν αποκλείεται κάποιες κατηγορίες προϊόντων που δεν αγοράζονται συχνά από τους καταναλωτές να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν από άλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή