Η συγκυρία ευνόησε τις τολμηρές επιλογές του ΟΠΕΚ

Η συγκυρία ευνόησε τις τολμηρές επιλογές του ΟΠΕΚ

Οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας στήριξαν την τιμή του βαρελιού και οι παραγωγοί δεν πλήρωσαν το κόστος των περικοπών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν μάλλον πρέπει να νιώθει δικαιωμένος. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο κατόρθωσε να πείσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή. Η δε δική του χώρα αφαίρεσε ακόμη ένα επιπλέον εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την αγορά. Ενώ οι τιμές του αργού έχουν εκτοξευθεί κατά 20%, τόσο ορισμένοι εποχικοί παράγοντες όσο και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας υπαγορεύουν ότι ο ΟΠΕΚ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί πλέον να χαλαρώσει. Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος ο οργανισμός είχε προβλέψει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως πως η προσφορά αργού δεν θα συμβάδιζε με τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Εάν οι συναλλασσόμενοι στις αγορές πετρελαίου όντως το πίστευαν αυτό, θα έπρεπε να είχαν ωθήσει τις τιμές του αργού πολύ πάνω από τα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ευτυχώς για τον ΟΠΕΚ, οι οικονομικές συνθήκες τον συνέδραμαν. Η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό επέτρεψε στη Fed τον Ιούλιο να υπονοήσει ένα πιθανό τέλος στον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, ακριβώς καθώς άρχισαν οι επιπλέον περικοπές στη Σαουδική Αραβία. Οι επενδυτές των αγορών εμπορευμάτων, επίσης, ενθουσιάστηκαν από τη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι τα αποθέματα βαίνουν μειούμενα στις αμερικανικές ακτές του κόλπου του Μεξικού, όπου βρίσκεται η εξαγωγική υποδομή της χώρας, ήταν ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι της αυξανόμενης ζήτησης. Συν τοις άλλοις, ένα ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι έκανε πολλούς Αμερικανούς να βγουν στον δρόμο, κάτι που είναι ένα όφελος για τα καύσιμα, όπως η βενζίνη. Μια ομαλή προσγείωση των ΗΠΑ και η ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας θα ήταν πράγματι καθησυχαστικές συνθήκες, αλλά καμία από τις δύο δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Οι αναλυτές της Goldman Sachs εξακολουθούν να σκέφτονται πως υπάρχει 20% πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες. Η τρέχουσα τιμή του αργού είναι επί του παρόντος περίπου 25% πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 70 δολαρίων την περίοδο 2002-2022. Εάν οι τιμές υποχωρήσουν, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μπορεί να έχουν λίγες εύκολες επιλογές. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη παρατείνει τη μείωση των επιπλέον εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ομως, θα είναι δύσκολο για το βασίλειο να συνεχίσει τις περικοπές επί πολύ και το 2024 χωρίς βλάβη στα δικά του οικονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή