Πρόστιμα και απελάσεις τουριστών για απρεπή συμπεριφορά

Πρόστιμα και απελάσεις τουριστών για απρεπή συμπεριφορά

Εως και φυλάκιση προβλέπεται στην Ιταλία για μουντζούρες που προξενούν ξένοι σε μνημεία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Η κοινώς γνωστή ασυδοσία των τουριστών, οι οποίοι ως προσωρινοί σε έναν τουριστικό προορισμό δεν θεωρούν αναγκαίο να σεβαστούν ούτε τα μνημεία του ούτε την ησυχία των κατοίκων του, έχει προκαλέσει αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Εχει, έτσι, εξωθήσει κυβερνήσεις και τοπικές αρχές στην επιβολή προστίμων, αλλά και ποινών ενίοτε εξαιρετικά αυστηρών, σε συμπεριφορές που δεν εμπίπτουν μεν στο ποινικό δίκαιο, αλλά στοιχειοθετούν ασέβεια και προσβολή.

Από πρόστιμα 306 δολαρίων για παρακώλυση κυκλοφορίας έως και 60.000 ευρώ συνοδευόμενο με φυλάκιση για παραμόρφωση μνημείου στην Ιταλία έως απέλαση από το Μπαλί της Ινδονησίας, οι τουριστικές χώρες και πόλεις υιοθετούν σκληρή στάση απέναντι στους ασεβείς τουρίστες.

Το πρόστιμο των 306 δολαρίων αφορά κυρίως την πόλη-λιμάνι του Πορτοφίνο στην Ιταλία και ειδικότερα όσους τουρίστες παρακωλύουν την κυκλοφορία, σταματώντας τα αυτοκίνητά τους μέσα στο ιστορικό κέντρο για να βγάλουν φωτογραφίες. Σε ό,τι αφορά εκείνο των 60.000 ευρώ, που συχνά συνοδεύεται από φυλάκιση, αφορά τις μουντζούρες που συχνά προξενούν οι τουρίστες σε ιστορικά μνημεία τουριστικών πόλεων της Ιταλίας. Αφορά παράλληλα και ανάλογη κακή συμπεριφορά από μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων που κατά καιρούς έγραφαν συνθήματα πάνω στο Κολοσσαίο.

Πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί. Ορισμένοι Ιταλοί πολιτικοί επιμένουν πως ούτε τα πρόστιμα ούτε η κράτηση είναι αρκετά αποτελεσματικά μέτρα. Στα τέλη Ιουλίου, ένας τουρίστας μπήκε μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι, αναρριχήθηκε πάνω σε ένα από τα μεγάλα γλυπτά της και βούτηξε στο νερό εν μέσω χειροκροτημάτων του πλήθους. Το συμβάν οδήγησε έναν εκ των δημοτικών συμβούλων να προτείνει να κλείσει το ιστορικό σιντριβάνι, έργο τέχνης και μνημείο για να προστατευθεί κατά την τουριστική περίοδο.

Το Μπαλί της Ινδονησίας έφτασε στο σημείο να απελάσει 198 τουρίστες, ενώ ομάδα κρούσης που ανέλαβε να επιτηρεί τη συμπεριφορά των τουριστών κάλεσε τους πολίτες του νησιού «να συμμετέχουν στην επιτήρηση και να λαμβάνουν δράση κατά όσων τουριστών συμπεριφέρονται απρεπώς». Σε ό,τι αφορά το Αμστερνταμ, που έχει καταβάλει επίπονες προσπάθειες για να προστατεύσει το κέντρο της πόλης από τις απρεπείς συμπεριφορές, η τελευταία του κίνηση είναι η συστηματική προβολή ενός βίντεο που δείχνει σπασμένα μπουκάλια μπίρας μέσα στον δρόμο και την αστυνομία να συλλαμβάνει άνδρες τουρίστες, ενώ στο φόντο της εικόνας προβάλλεται με μεγάλα γράμματα το μήνυμα: «Ερχεστε στο Αμστερνταμ για άγριες νύχτες; Μείνετε μακριά. Διαφορετικά, θα πληρώσετε πρόστιμα ή μπορεί να σας συμβούν και πολύ χειρότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT