Στην αναμονή για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Στην αναμονή για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 40 εκατ., ενώ από πλευράς αδειοδοτήσεων το έργο έχει ωριμάσει

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα καθορίσει την πορεία υλοποίησης του υπερυπολογιστή με το όνομα «Δαίδαλος» που θα μπορούσε να αντιστοιχεί, σε απόλυτους αριθμούς, σε εκατομμύρια «παραδοσιακούς» υπολογιστές που χρησιμοποιούν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πριν από μερικές ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την προμελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου του πρώην ηλεκτρικού σταθμού στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου θα τοποθετηθεί το υπερυπολογιστικό σύστημα. Ενώ όμως το έργο, με συνολική επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ, είναι ώριμο σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, η εξασφάλιση χρηματοδότησης είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, οδηγεί στην καθυστέρηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, της εξασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα προέλθουν κατά 70% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο εάν θα ήταν δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία ο υπερυπολογιστής τέλη 2024 – αρχές 2025, όπως προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου που υπολογίζεται ότι απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια ωσότου ολοκληρωθεί. Νωρίτερα, εντός του κτιρίου του πρώην ηλεκτρικού σταθμού στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κέλυφος. Επίσης, ο χώρος θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή και να διευκολύνεται η πρόσβαση του κοινού. Ο υπερυπολογιστής, που θα αποκτήσει η Ελλάδα, θα διαθέτει ισχύ 30 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί 30 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Στο ελληνικό σούπερ κομπιούτερ θα έχουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τα πειράματά τους ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια αλλά και εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας. Ερευνητές δηλαδή και επιστήμονες σε τομείς όπως η υπολογιστική χημεία, η φυσική, η βιολογία, η βιοϊατρική, η μετεωρολογία και η σεισμολογία θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις δοκιμές τους στον «Δαίδαλο», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ισχυροποιήσει τη θέση της και στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας.

Οι υπερυπολογιστές επιτρέπουν την εκτέλεση επιστημονικών εφαρμογών που απαιτούν την υλοποίηση πολλών εκατομμυρίων μαθηματικών πράξεων ή την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Eνας υπερυπολογιστής σήμερα είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα από εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπολογιστές (που λειτουργούν ως «κόμβοι») οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα πολύ γρήγορο δίκτυο και συνεργατικά μπορούν να επιλύουν προβλήματα με μεγάλη ταχύτητα. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας, οι υπερυπολογιστές, ως πανίσχυρο εργαλείο πραγματοποίησης έρευνας, χρησιμοποιούνται για να επιλύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η προέλευση του σύμπαντος, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, οι έρευνες για την κλιματική αλλαγή και άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT