Οι κυρώσεις κάνουν φτωχότερους τους Ρώσους

Οι κυρώσεις κάνουν φτωχότερους τους Ρώσους

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτη αύξηση επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12%

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ρωσία ό,τι θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το παίρνει κιόλας. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία ημέρα μετά την προτροπή αξιωματούχου του Κρεμλίνου, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτη αύξηση επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12%. Η κίνηση σχεδιάστηκε για να σταματήσει τη «βουτιά» στο ρούβλι, αλλά το νόμισμα δεν αντέδρασε σχεδόν καθόλου. Πριν από την αύξηση των επιτοκίων το ρούβλι είχε υποχωρήσει κατά περισσότερο από 30% έναντι του δολαρίου φέτος. Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Τρίτης είχε ελάχιστα αποτελέσματα, εφόσον το ρούβλι ενισχύθηκε λιγότερο από 1% έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές. Ενα ασθενέστερο νόμισμα θα αυξήσει τον πληθωρισμό, διογκώνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών. Αυτό θα ασκήσει πίεση στα ήδη εύθραυστα οικονομικά των ρωσικών νοικοκυριών. Εντούτοις, ο Πούτιν έχει μόνο κακές επιλογές για να επιλύσει το πρόβλημα. Οι αυστηρότερες δημοσιονομικές ή νομισματικές πολιτικές θα έπλητταν μια οικονομία που ήδη έχει αποδυναμωθεί από την πολεμική προσπάθεια και τις κυρώσεις της Δύσης. Πάντως πρέπει να αναφερθεί πως η βασική αιτία για την κατάρρευση του ρουβλίου είναι η μεγάλη συρρίκνωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Μετά τα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ το 2022, το πλεόνασμα μειώθηκε κατά 85% τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σε περίπου 25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Το παρελθόν έτος χαρακτηρίστηκε από αυξημένα έσοδα χάρη στις εξαγωγές λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, ενώ οι κυρώσεις μείωσαν τις εισαγωγές. Φέτος οι εξαγωγές μειώθηκαν λόγω των ευρωπαϊκών εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου και των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται επειδή οι ρωσικές επιχειρήσεις αγοράζουν αγαθά από ασιατικές χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις. Πριν από τη «βουτιά» του ρουβλίου η Τράπεζα της Ρωσίας είχε προβλέψει ότι οι τιμές θα αυξηθούν από 5% έως 6,5% φέτος, πάνω από τον στόχο της για 4%. Ακόμη χειρότερα, η διοικήτρια της Ελβίρα Ναμπιουλίνα χάνει το παιχνίδι των προσδοκιών. Οι Ρώσοι αναμένουν τώρα ότι οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο από 11% το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, οι δημοσιονομικές δαπάνες αυξήθηκαν 20% φέτος, τόσο λόγω της αύξησης του στρατιωτικού προϋπολογισμού όσο και λόγω των υψηλότερων δαπανών για συντάξεις και πρόνοια, που διέταξε ο Πούτιν. Ενας τρόπος για να βοηθηθεί το ρούβλι θα ήταν η περικοπή των δαπανών, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να μειώσει τις προμήθειες για τον προβληματικό στρατό του και έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις κρατικές συντάξεις. Η Τράπεζα θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, από το 7,5% τον Ιούλιο τα διαμόρφωσε στο 12% την Τρίτη, χωρίς να κατορθώσει να ανακόψει την πτώση του νομίσματος. Ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι άγνωστος στις οικονομίες εν καιρώ πολέμου και ο Πούτιν, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος, δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους πολιτικούς περιορισμούς με τους Δυτικούς ηγέτες. Ωστόσο, η πτώση του ρουβλίου δείχνει ότι οι Ρώσοι γίνονται φτωχότεροι και οι κυρώσεις τους βασανίζουν, όπως φαίνεται από τη μείωση κατά 41% των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φέτος. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν αυτά τα δεδομένα να δώσουν κίνητρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη να σκληρύνουν πιο πολύ τις κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή