Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα από την αύξηση των επιτοκίων

Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα από την αύξηση των επιτοκίων

Μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τίτλων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών εκτοξεύονται πλέον οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους αλλά και των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο, καθώς οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας αλλά και πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών προϊδεάζουν για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αυτό προδίδουν, άλλωστε, και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, που φέρουν ορισμένα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να εκφράζουν ανησυχία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε διεθνές επίπεδο σημείωσε χθες άνοδο, φτάνοντας στο 3,3%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2008. Σημειώνοντας χθες άνοδο κατά έξι μονάδες βάσης, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε στο 4,31% και υπολείπεται κατά τρεις μ.β. από το ρεκόρ του περασμένου Οκτωβρίου, που ήταν και το υψηλότερο από το 2007. Ακόμη και οι αποδόσεις των προστατευόμενων από τον πληθωρισμό δεκαετών, των γνωστών ως TIPS, σημείωσαν άνοδο στο 1,99% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Οπως προδίδουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, τα περισσότερα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για τον «σημαντικό κίνδυνο για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού» και προειδοποίησαν πως «ίσως να απαιτείται περαιτέρω στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική».

Η πτώση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που έχει συμπαρασύρει και το χρέος άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, αντανακλά και την εκτίμηση ότι περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Και όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Ιουλίου, τον κίνδυνο αυτόν επισήμαναν όσα στελέχη δήλωσαν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το κατά πόσον χρειάζονται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ως εκ τούτου, ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές επιμένουν ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Μιλώντας στους Financial Times, η Νάνσι Βάντεν Χούτεν, κορυφαία οικονομολόγος της Oxford Economics με ειδικότητα στην αμερικανική οικονομία, τόνισε πως «δεν έχουν αποφασιστεί» νέες αυξήσεις επιτοκίων και επανέλαβε την εκτίμησή της ότι η Fed έχει ολοκληρώσει την επιθετική στροφή της σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, εκτιμούν αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην ίδια ανοδική πορεία βρίσκονται και οι αποδόσεις του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς επικρατεί η εντύπωση πως και η ΕΚΤ θα διατηρήσει το κόστος του δανεισμού σε υψηλά επίπεδα και πιθανώς θα το αυξήσει περαιτέρω. Παράγοντες της αγοράς δίνουν πιθανότητες 70% να προχωρήσει η ΕΚΤ σε νέα αύξηση κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Ετσι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου, των γνωστών ως bunds, σημείωσαν χθες άνοδο κατά 5 μ.β. φτάνοντας στο 2,7%, και αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών στα οποία εκτοξεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα. Στο μεταξύ, η απόδοση των ιταλικών δεκαετών σημείωσε επίσης άνοδο κατά 5 μ.β. φτάνοντας στο 4,41%, με την απόκλιση από την απόδοση των γερμανικών bunds, κοινώς το spread, να φτάνει πλέον στις 175 μ.β. καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο ενός και πλέον μήνα. Σημειωτέον ότι χθες η Τράπεζα της Νορβηγίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της νορβηγικής κορώνας κατά 25 μ.β. και προετοίμασε την αγορά για νέα ισόποση αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο, και συγκεκριμένα κατά 10 μ.β., σημείωσαν, πάντως, χθες οι αποδόσεις των δεκαετών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που εκτοξεύθηκαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά μετά το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT