Η πράσινη στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η πράσινη στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τουλάχιστον 200 δισ. δολ. πρόσθετοι πόροι κάθε χρόνο πρέπει να κατευθύνονται σε περιβαλλοντικά έργα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την ενίσχυση του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα θέλει να αναθεωρήσει τον ισολογισμό της, χωρίς να κλονίσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας έχει μια χρυσή ευκαιρία να επεκτείνει την εμβέλειά της, χάρις στη στήριξη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Τουλάχιστον 200 δισ. δολ. σε πρόσθετους πόρους κάθε χρόνο πρέπει να κατευθύνονται σε περιβαλλοντικά έργα, ώστε να πράττει ο παγκόσμιος οργανισμός αυτό που του αναλογεί. Οι γενικές ανάγκες είναι μεγάλες. Τρία τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη ετήσια χρηματοδότηση απαιτούνται για την καταπολέμηση της φτώχειας και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου της Τράπεζας προς τις μεγάλες οικονομίες της «Ομάδας των Είκοσι».

Μια ομάδα επιφανών οικονομολόγων με επικεφαλής τον Λόρενς Σάμερς και τον Ν. Κ. Σινγκ ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες να εκταμιεύσουν 2 τρισ. δολ. σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ενώ 1 τρισ. δολάρια επιπλέον θα προέλθει από πλουσιότερες χώρες και εξωτερικούς ιδιώτες επενδυτές. Από το συγκεκριμένο κεφάλαιο, ποσόν μεταξύ 200 και 300 δισ. δολαρίων θα πρέπει να προέρχεται από πολυμερείς δανειοδότες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα δανείων για έργα με επιτόκια αγοράς και άλλων με ευνοϊκούς όρους.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι καθοριστική. Λίγο καιρό πριν, η Παγκ. Τράπεζα είχε υποσχεθεί 50 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 10ετίας, με τη βοήθεια αλλαγών στον τρόπο διαχείρισης της αναλογίας ιδίων κεφαλαίων προς δάνεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδειξε πως τρέφει πλέον μεγαλύτερες φιλοδοξίες για τον παγκόσμιο οργανισμό με την επιλογή του Μπάνγκα, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Mastercard και εκτελεστικού στελέχους της Citigroup.

Ο Ατζάι Μπάνγκα έχει το σχέδιό του για να επιτύχει τον στόχο του μέσω ενός συνδυασμού εγγυήσεων, διευρυμένου κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων, που θα μπορούσαν να λογιστούν ως υβριδικό κεφάλαιο. Αυτό θα επέτρεπε στην Τράπεζα να χορηγεί περισσότερα δάνεια, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις αξιολογήσεις AAA για τη δανειοληπτική αξιοπιστία της. Η ετήσια χρηματοδότηση από αυτά τα μέτρα μαζί θα μπορούσε να ανέρχεται «σε δεκάδες δισεκατομμύρια», είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς. Κάθε ένα από τα πρόσθετα βήματα απαιτεί από τις ΗΠΑ και άλλες δωρήτριες χώρες να διαθέσουν νέους πόρους, με στόχο να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μικρές εισφορές. Για παράδειγμα, οι χώρες θα μπορούσαν μεμονωμένα να εγγυηθούν μέρος των εργασιών της Τράπεζας σε όποια κλίμακα αισθάνονται άνετα. Τέτοια υποστήριξη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, για παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη χρηματοδότηση έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ύψους 1 δισ. δολ., στην Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT