ΑΑΔΕ: Πρόστιμα σε πλατφόρμες έως και 500.000 ευρώ

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα σε πλατφόρμες έως και 500.000 ευρώ

Οσες πλατφόρμες δεν αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλες οι ελληνικές και oι ξένες ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να αποστέλλουν στοιχεία των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

Με τα δεδομένα που θα λαμβάνει η φορολογική διοίκηση από τις πλατφόρμες που εκμισθώνουν ακίνητα τύπου Airbnb, πωλούν αγαθά (ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά) ή προσωπικές υπηρεσίες, θα εντοπίσει φορολογητέα ύλη που έχει αποκρυβεί από τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις πλατφόρμες.

Οπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες και συγκεκριμένα η Airbnb, η Αmazon αλλά και οι ελληνικές Skroutz, efood και douleutaras υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα διενεργούν διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις, δηλαδή εάν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά. Σημειώνεται ότι ήδη οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων διαβιβάζουν μία φορά τον χρόνο στην ΑΑΔΕ όλα τα δεδομένα, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις delivery κάθε τρεις μήνες.

Για όσους δεν συνεργάζονται με την ελληνική φορολογική διοίκηση προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα. Οι πλατφόρμες οι οποίες δεν θα δίνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας, ενώ οι χρήστες που αρνούνται να δηλώσουν τα στοιχεία στις πλατφόρμες θα βλέπουν τον λογαριασμό τους να κλείνει και τις πληρωμές που έχουν γίνει να παρακρατούνται από τις φορολογικές αρχές.

Διασύνδεση ταμειακών – POS

Πρόστιμα προβλέπονται και για όσους δεν συμμορφωθούν με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ή χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS για να κρύβουν συναλλαγές και να φοροδιαφεύγουν.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ. Τα πρόστιμα φθάνουν έως 200.000 ευρώ για παρόχους και επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Οι νέες ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες αφορούν το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

• Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.

• Προσωπική υπηρεσία.

• Πώληση αγαθών.

• Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της Ε.Ε., προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά. Παράλληλα, θα μπορούν να διενεργούνται κοινοί ή και ταυτόχρονοι έλεγχοι από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα δικαιώματα δίνονται στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή