Αναζητείται νέος μισθωτής για το Μέγαρο Μποδοσάκη

Αναζητείται νέος μισθωτής για το Μέγαρο Μποδοσάκη

Ενδιαφέρον για το εμβληματικό κτίριο από τουλάχιστον 10 επενδυτές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ένοικο αναμένεται να έχει από τις αρχές του 2024 ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας κι ένα από τα τελευταία αυτοτελή ακίνητα μεγάλης επιφανείας, που είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση. Ο λόγος για το Μέγαρο Μποδοσάκη, που ανήκει στο Ιδρυμα Μποδοσάκη και σήμερα μισθώνεται από τη Eurobank. Το σχετικό μισθωτήριο ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και ήδη το Ιδρυμα έχει προχωρήσει τη διαδικασία αναζήτησης νέου χρήστη – μισθωτή μέσω σχετικού διαγωνισμού, που «τρέχει» η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων ακινήτων Savills.

Με βάση τη μέχρι σήμερα εξέλιξη, έχει υποβληθεί κατ’ αρχάς ενδιαφέρον για τη μίσθωσή του από την Grivalia, τον όμιλο Διβάνη, τη Λάμψα, όπως επίσης από ξένους ξενοδοχειακούς ομίλους. Υπολογίζεται ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τουλάχιστον 10 επενδυτές, είτε για τη μίσθωση τμήματος του ακινήτου είτε για την ανακαίνιση και υπομίσθωση του συνόλου του κτιρίου είτε ακόμη και για την αλλαγή χρήσης. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθεί η σχετική απόφαση και να υπογραφεί η σύμβαση. Στους όρους του διαγωνισμού δεν ορίζεται ελάχιστο μίσθωμα, ενώ δεν υπάρχει και κάποιος περιορισμός ως προς τη χρήση που θα προτείνει ο νέος μισθωτής. Με βάση και τα ονόματα των ενδιαφερομένων, αλλά και την τοποθεσία και το μέγεθος του κτιρίου, είναι αρκετά πιθανό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, αν και δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και η υφιστάμενη χρήση γραφείων. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή υπάρχει το μειονέκτημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης, αν και αυτό είναι ζήτημα για όλα τα μεγάλα κτίρια του κέντρου της Αθήνας.

Το Μέγαρο Μποδοσάκη βρίσκεται στη συμβολή της οδού Σουρή 5 και της Λ. Αμαλίας 20, δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, πολύ κοντά σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός. Είναι συνολικής επιφανείας 12.820 τ.μ. και εύλογης αξίας άνω των 72,5 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερης αξίας κτίρια που οδεύει προς αξιοποίηση αυτή την περίοδο.

Εχει υποβληθεί κατ’ αρχάς ενδιαφέρον από την Grivalia, τον όμιλο Διβάνη, τη Λάμψα και από ξένους ξενοδοχειακούς ομίλους.

Στη Σταδίου η Eurobank

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η Eurobank δεν πρόκειται να παραμείνει ως μισθωτής του κτιρίου, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή της, καθώς τα γραφεία της τράπεζας πρόκειται να μεταφερθούν σε έτερο ακίνητο που αποκτήθηκε κι αναβαθμίστηκε λειτουργικά και ενεργειακά για τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για ένα κτίριο επιφανείας 4.650 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου 2. Το κτίριο πέρασε υπό τον έλεγχο της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ το 2018, με πωλητή την Groupama Ασφαλιστική, ενώ στο παρελθόν στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική. Το ακίνητο αναβαθμίστηκε πλήρως, σε μια επένδυση της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει πλέον τη νέα έδρα της ανώτατης διοίκησης του ομίλου Eurobank, μετά τη ματαίωση του σχεδίου για τη μετακίνηση όλου του ομίλου σε νέο κτίριο γραφείων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το Μέγαρο Μποδοσάκη κατασκευάστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1949-1958) προκειμένου να στεγάσει τις επιχειρήσεις Μποδοσάκη. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστό, που πέθανε το 1962 και ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας. Στόχος του ήταν να συνδυάσει την κλασική τεχνοτροπία με τη σύγχρονη της εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT