Σε φθηνότερες περιοχές για «χρυσή βίζα» στρέφονται οι επενδυτές

Σε φθηνότερες περιοχές για «χρυσή βίζα» στρέφονται οι επενδυτές

Αναταράξεις από την αύξηση του ορίου αγοράς ακινήτου στις 500.000 από 250.000 ευρώ σε κέντρο, βόρεια και νότια προάστια

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις νέες ισορροπίες της αναζητεί η αγορά ακινήτων, μετά την επενδυτική «φρενίτιδα» των επενδυτών από τρίτες χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Η αλλαγή στους όρους χορήγησης της σχετικής άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ στις δημοφιλέστερες περιοχές για τους επενδυτές, όπως στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, πυροδότησε «μπαράζ» αγορών ακινήτων, που αναμφίβολα δημιούργησε και στρεβλώσεις, καθώς προκάλεσε απότομη αύξηση των ζητούμενων τιμών σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη κι εκεί όπου το ενδιαφέρον των ξένων ήταν μηδαμινό.

Αναμένονται διορθώσεις

Οπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, πλέον θα πρέπει να αναμένονται διορθώσεις στις ζητούμενες τιμές, καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και ασφαλώς δεν μπορούν να προσδοκούν στην πώληση του ακινήτου τους αντί ποσού της τάξεως των 500.000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος η τιμή του ήταν στο μισό, δηλαδή 250.000 ή έστω 300.000 ευρώ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται «προσπάθειες» από επιτηδείους, καθώς όσοι παρακολουθούν στενά τις αγγελίες διαφόρων περιοχών έχουν παρατηρήσει ακόμη και διπλασιασμό της τιμής μέσα σε μια νύχτα…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπoυργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου έχουν υποβληθεί 4.150 αιτήματα για την αρχική χορήγηση άδειας παραμονής, αριθμός που μεταφράζεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων αξίας τουλάχιστον 1,03 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το 2019 είχαν υποβληθεί συνολικά 4.071 αιτήματα, επομένως ήδη έχει ξεπεραστεί η σχετική επίδοση, που ήταν και η καλύτερη μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα, έχει σχεδόν «ισοφαριστεί» η επίδοση του 2022, όταν υποβλήθηκαν 4.360 αιτήματα για τη χορήγηση άδειας αρχικού επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ο σχετικός αριθμός είχε διαμορφωθεί σε 2.001 αιτήματα για λήψη άδειας και το 2020 σε μόλις 1.590, λόγω και των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί.

Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται φέτος είναι ότι μόνο τον Ιούνιο εκδόθηκαν 321 αρχικές άδειες, έναντι μόλις 79 αδειών που είχαν χορηγηθεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2022, μια αύξηση της τάξης του 306%. Συνολικά κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο εκδόθηκαν 1.886 άδειες, έναντι μόλις 726 αδειών που είχαν εκδοθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 159%, που όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί «ουρές» και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, από τις 9.122 αιτήσεις αρχικής χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής μόνιμου επενδυτή, που υποβλήθηκαν κατά το 12μηνο Ιουνίου 2022 – Ιουνίου 2023, είχαν εγκριθεί μόλις οι 3.229 έως το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή μόλις το 35% του συνόλου.

Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού διευθυντή της V2 Development, εταιρείας που αναπτύσσει και πουλάει κατοικίες για επενδυτές του προγράμματος «χρυσή βίζα», «μέχρι σήμερα στην ελληνική οικονομία έχουν εισρεύσει 10 δισ. ευρώ άμεσων επενδύσεων. Η αύξηση του ορίου στις 500.000 ευρώ είναι μια αχρείαστη επιλογή, ενώ ήδη έχουμε γίνει αποδέκτες τριών επιστολών από ενώσεις Κινέζων επενδυτών, που εξηγούν γιατί η κίνηση αυτή είναι λάθος και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προωθούν την ελληνική βίζα στις 500.000 ευρώ». Πάντως, την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, καθώς υπάρχουν και φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη εκλογίκευσης των ζητουμένων τιμών, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις ακινήτων που πωλούνταν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες άλλων κατασκευών, στην ίδια περιοχή, αποκλειστικά και μόνο λόγω της «ταυτότητας» του αγοραστή.

Αναζητούν προοπτικές

Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση των επενδύσεων, έως ότου βρεθεί η νέα ισορροπία στο πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται πως οι επενδυτές θα στραφούν σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι να προσφέρονται προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών, ή/και να υπάρχει μια καλή και σταθερή απόδοση, είτε μέσω βραχυχρόνιας είτε μέσω μακροχρόνιας (το πιθανότερο) μίσθωσης. Περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Παλλήνη, το Περιστέρι, ο Γέρακας, έχουν ήδη αρχίσει να ξεπροβάλλουν ως πιθανοί «προορισμοί» για όσους δεν επιθυμούν να επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο κέντρο, στα βόρεια και στα νότια προάστια, όπου πλέον το όριο έχει αυξηθεί σε 500.000 ευρώ, το ενδιαφέρον θα περιοριστεί εκ των πραγμάτων και θα αφορά κυρίως νεόδμητες κατασκευές, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το ύψος, μια σύγχρονη κατοικία, π.χ. στη Γλυφάδα ή τον Αλιμο και το Παλαιό Φάληρο, κοντά δηλαδή στο Ελληνικό και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, δεν θα είναι δύσκολο να βρει αγοραστές, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν προβλέπεται να εξέλθει των «τειχών της Αττικής», όπου υπολογίζεται ότι τοποθετείται το 85%-90% των κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή