Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος το 2022 για 65.000 επιχειρήσεις

Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος το 2022 για 65.000 επιχειρήσεις

Εκατοντάδες ενστάσεις από μικρομεσαίους, που υποστηρίζουν ότι τήρησαν τους όρους και αύξησαν το προσωπικό τους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξήντα πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν και απαλλάχθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της «Εργάνη», καθώς αύξησαν το προσωπικό τους το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Εργάνη», συνολικά το 2022 πραγματοποιήθηκαν 2.911.305 προσλήψεις, ενώ οι αποχωρήσεις ήταν 2.838.458. Αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 2022 ήταν θετικό κατά 72.847 θέσεις εργασίας.

Οι 65.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος ενημερώθηκαν από την ΑΑΔΕ μέσω email, ενώ εκατοντάδες έχουν υποβάλλει ένσταση καθώς, σύμφωνα με αυτές, τήρησαν τους όρους και αύξησαν το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαιούχοι της εξαίρεσης είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους. Συγκεκριμένα απαλλάχθηκαν οι επιχειρήσεις οι οποίες:

Τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Οπως φαίνεται τα κίνητρα φέρνουν αποτελέσματα, κάτι όμως που θα πρέπει να συνεχισθεί και το 2023. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022, επειδή αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν και για το φετινό έτος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει εκ νέου να αυξήσουν το προσωπικό τους για να γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης αλλά και το πού βρίσκεται η εταιρεία. Εφόσον η επιχείρηση θέλει να ξανακερδίσει την απαλλαγή θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού.

Πάντως τα στοιχεία της «Εργάνης» δείχνουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να γλιτώσουν το τρέχον έτος το τέλος επιτηδεύματος (δηλώσεις 2024). Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι προσλήψεις ανήλθαν 1.636.968 και οι αποχωρήσεις σε 1.332.050.

Ετσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2023 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 304.918 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Εκτός από τις ανωτέρω περιπτώσεις και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες εξαιρέθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα απαλλάχθηκαν:

– Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

– Οσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

– Εμποροι, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.

– Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων να απαλλάσσονται από το τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT