ΑΑΔΕ: Αυτόματα υποβάλλεται το Ε9 για έξι στις 10 μεταβιβάσεις ακινήτων

ΑΑΔΕ: Αυτόματα υποβάλλεται το Ε9 για έξι στις 10 μεταβιβάσεις ακινήτων

Η διαδικασία υλοποιείται ψηφιακά χωρίς καμία ενέργεια από τους φορολογου- μένους, οι οποίοι ειδοποιούνται μέσω email

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτόματα συμπληρώνεται και υποβάλλεται πλέον το Ε9 για τους φορολογουμένους που πωλούν ή αγοράζουν ακίνητα. Στο πρώτο δίμηνο λειτουργίας της εφαρμογής, με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από την πλατφόρμα myPROPERTY, έχουν υποβληθεί αυτόματα πάνω από 23.000 δηλώσεις Ε9, αριθμός που αποτελεί το 60% των συνολικά υποβαλλόμενων Ε9. Με τις νέες εφαρμογές που έχει ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ έχει μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να λειτουργούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τη βεβαίωση του ΤΑΠ με μεγάλες καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των πολιτών, κυρίως από τους δήμους της περιφέρειας.

Σε πολλές περιπτώσεις η αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή είναι αδύνατη, καθώς δεν έχει δηλωθεί σωστά ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ). Συγκεκριμένα, σε 10.000 περιπτώσεις δεν έχει συμπληρωθεί.

Ο ΑΤΑΚ, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, έχει καθοριστικό ρόλο στην αυτόματη δήλωση Ε9, καθώς η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου στο myPROPERTY. Στην περίπτωση αυτή η συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 δεν γίνεται αυτόματα αλλά από τους αγοραστές και πωλητές των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για 6 στις 10 μεταβιβάσεις ακινήτων το Ε9 υποβάλλεται ψηφιακά, χωρίς καμία ενέργεια από τους φορολογουμένους, οι οποίοι απλά λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω email με το οποίο ενημερώνονται ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί και μπορούν να την αναζητήσουν στην ψηφιακή πύλη myAADE. Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Η διαδικασία για την αυτόματη υποβολή του Ε9 είναι τα εξής:

1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

2. Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στο myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή/στές και πωλητή/τές) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 είτε τον πίνακα 2 αυτής. Αυτόματα συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

• Για τον μεταβιβάζοντα, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο περιουσιολόγιο.

• Για τον αποκτώντα, εφόσον δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωμα στο ακίνητο και έχει συμπληρώσει τον σχετικό ΑΤΑΚ κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο ΑΤΑΚ και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο περιουσιολόγιο ακινήτων.

• Για όλους τους συμβαλλομένους, τα πεδία που αφορούν το είδος του εμπράγματου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY.

• Για όλους τους συμβαλλομένους, τα πεδία «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY.

• Για όλους τους συμβαλλομένους, η στήλη «κωδικός μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2 σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3 σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογουμένου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».

3. Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση και email και ενημερώνονται για τη δημιουργία του Ε9.

4. Το Ε9 που δημιουργείται αυτόματα θεωρείται ότι έχει οριστικώς υποβληθεί.

5. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε αναντιστοιχίας μεταξύ του μεταβιβαστικού συμβολαίου και της αυτόματης δήλωσης Ε9, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει εντός της νόμιμης προθεσμίας τροποποιητική δήλωση Ε9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή