«Βουτιά» χρηματοδοτήσεων προς startups

«Βουτιά» χρηματοδοτήσεων προς startups

Μειώθηκαν κατά 50% το β' τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 με το σύνολο των χρηματοδοτήσεων να μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Tα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η πλατφόρμα δεδομένων crunchbase έρχονται να επιβεβαιώσουν και την εκτίμηση εκπροσώπων του κλάδου των startups στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το 2023 οι επενδύσεις θα κινηθούν σε υποτονικά επίπεδα στη χώρα μας.

Ετσι, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι χρηματοδοτήσεις προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες ανήλθαν στα 12,4 δισ. δολ. από 25,7 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ποσό μειωμένο κατά 50%. «Είμαστε πιο επιρρεπείς σε μία πτώση», δήλωσε στο crunchbase ο Γιάρον Βάλερ, ιδρυτής του γερμανικού επενδυτικού κεφαλαίου Target Global. «Εάν εξακολουθήσει να υπάρχει μείωση και εάν η αγορά “στεγνώσει” από κεφάλαια, τότε αυτό μπορεί τις επόμενες δεκαετίες να έχει επίδραση στο οικοσύστημα». Οι συναλλαγές αλλά και οι χρηματοδοτήσεις έχουν κινηθεί μέσα στο έτος σε αρκετά υποτονικά επίπεδα, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε την πιο ελκυστική χώρα όσον αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων. Ακολούθησε η Γερμανία, ενώ η Γαλλία κατέλαβε την τρίτη θέση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις ελληνικών συμφερόντων startups καθώς και αυτές που «τρέχουν» Ελληνες ιδρυτές με παρουσία μόνο στο εξωτερικό. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, οι νεοφυείς εταιρείες –τόσο αυτές με έδρα ή δραστηριότητα στην Ελλάδα όσο και αυτές που έχουν ελληνικές καταβολές, ήτοι μόνο Ελληνες ιδρυτές– έχουν συγκεντρώσει συνολικά 872 εκατ. δολ. σε 69 γύρους χρηματοδοτήσεων από 83 διεθνείς επενδυτές. Πέρυσι, στο σύνολο της χρονιάς, τα κεφάλαια είχαν ανέλθει στα 2,7 δισ. δολ., δεδομένου και του deal της Viva Wallet με την JP Morgan. Ωστόσο, αυτά τα ποσά δύσκολα θα τα προσεγγίσει φέτος η αγορά. Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνον επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΜΚ ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις startups που έχουν σηκώσει κεφάλαια των οποίων το ύψος δεν έχει γνωστοποιηθεί. Από τα 872 εκατ. δολ., τα 669 εκατ. δολ. έχουν αντληθεί από Ελληνες του εξωτερικού και κυρίως από επιστήμονες που έχουν αναπτύξει τεχνολογία γύρω από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση της αμερικανικής startup Runway με συνιδρυτή τον μηχανικό λογισμικού Αναστάση Γερμανίδη, η οποία συγκέντρωσε 141 εκατ. δολ. από την Google, τη Nvidia, τη Salesforce και άλλους επενδυτές, σε μια αποτίμηση που αγγίζει, σύμφωνα με το Reuters, το 1,5 δισ. δολ. Οπως αναφέρει το crunchbase, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης σήκωσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο 1,5 δισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας το 12% του συνόλου των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν σε εταιρείες στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ώριμες εταιρείες τεχνολογίας, αυτές ανήλθαν στα 4,7 δισ. δολ. από 13,1 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ μειωμένος ήταν και ο αριθμός των συναλλαγών. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έκλεισαν 79 deals από 137 το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT