Πρόστιμα 940.000 ευρώ σε πέντε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις

Πρόστιμα 940.000 ευρώ σε πέντε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις

Επιβλήθηκαν σε αλυσίδες λιανεμπορίου έπειτα από ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά πρόστιμα συνολικού ύψους 940.000 ευρώ για πλασματικές εκπτώσεις επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε πέντε γνωστές λιανεμπορικές αλυσίδες.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς σε ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι οι αλυσίδες αυτές παραβίαζαν την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 15 του Ν. 4177/2013, το άρθρο 78 της υπουργικής απόφασης 91354/24-08-2017 καθώς και την υπουργική απόφαση 35935/2023 «Κώδικας Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ιδίως σε προσφορές – εκπτώσεις – προωθητικές ενέργειες)».

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις ακόλουθες αλυσίδες:

– 720.000 ευρώ στην εταιρεία «Dixons South – East Europe ΑΕΒΕ» (Κωτσόβολος).

– 100.000 ευρώ στην εταιρεία «Γερμανός ΑΒΕΕ».

– Από 40.000 ευρώ στις αλυσίδες καλλυντικών «Hondos Center ΑΕΕ Πολυκαταστήματα», «Gallerie de Beaute Ελληνικά Καταστήματα Καλλυντικών ΑΕΕ» και «Sephora Greece A.E.».

O υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι αυστηροί έλεγχοι με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατά τη θερινή εκπτωτική περίοδο με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων πλασματικών – εικονικών εκπτώσεων παράγουν απτά αποτελέσματα. Επιβάλλουμε νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 940.000 ευρώ σε 5 εταιρείες κι έτσι το ύψος των συνολικών κυρώσεων για πλασματικές εκπτώσεις προσεγγίζει τα 2,4 εκατ. ευρώ. Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι για το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπλανητικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. To κράτος ασκεί στο ακέραιο τον ρυθμιστικό – ελεγκτικό ρόλο του στην αγορά και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Σ’ αυτή τη συγκυρία χρειάζεται να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των αναγκών και των προσδοκιών του ελληνικού λαού».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα νομοθεσία, κατά την ανακοίνωση μείωσης τιμής είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή ή τιμή αναφοράς βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η τιμή αναφοράς είναι η χαμηλότερη που εφάρμοσε ο έμπορος κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT