Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα καθώς το «εργοστάσιο του κόσμου» παλεύει με την αδύναμη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις μετά την πανδημία. Οι εξαγωγές της χώρας τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ πτώση κατά 7,3% κατέγραψαν και οι εισαγωγές.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Από την άνοιξη, η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει και ο κλάδος των ακινήτων υποφέρει, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών.
Τα νέα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την ασθενή ζήτηση στην Κίνα και στο εξωτερικό που συνεχίζεται. Πολλές πολυεθνικές, ειδικά οι μεγάλοι λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, ανησυχούν για την εξάρτηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους από την Κίνα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες έχουν ενταθεί.
Η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας απέναντι στην COVID-19», ιδιαίτερα τα εβδομαδιαία lockdowns στη Σαγκάη, στη Σενζέν, στην Γκουανγκζού και σε άλλα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και λιμάνια, οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις στη ναυτιλία, όπως και στην αναχώρηση από την Κίνα πολλών μάνατζερ πολυεθνικών. Καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία εξασθενούν, τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν μετατοπίσει τα μοτίβα δαπανών τους προς τα ταξίδια, τα γεύματα σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες.
Πολλοί είχαν εφοδιαστεί με βιομηχανικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συχνά από την Κίνα, η οποία διαθέτει μακράν τον μεγαλύτερο εργοστασιακό τομέα στον κόσμο. Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίστηκαν στα στοιχεία του Αυγούστου. Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια κατηγορία στην οποία η Κίνα ηγείται εδώ και χρόνια, μειώθηκαν κατά 18,2% σε αξία τον Αύγουστο του 2023. Οι εξαγωγές ιατρικών και χειρουργικών εργαλείων, που είχαν εκτιναχθεί στη διάρκεια της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 7,1%. Ωστόσο, οι εξαγωγές ορισμένων προϊόντων άρχισαν να σταθεροποιούνται: οι πωλήσεις οικιακών συσκευών στο εξωτερικό, όπως ψυγεία και πλυντήρια ρούχων, που μειώθηκαν τον Ιούλιο, αυξήθηκαν κατά 11,4% τον Αύγουστο.
Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων –η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τρόφιμα από το εξωτερικό καθώς βελτιώνει τη διατροφή των πολιτών της– μειώθηκαν κατά 7,9% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων κάθε μήνα ως τρόπο δημιουργίας δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος, μιας και η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί.
Τα νέα στοιχεία είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η συνολική ζήτηση για προϊόντα της Κίνας μπορεί να έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο. «Οι λιγότερο κακές εξαγωγές και εισαγωγές ενισχύουν την πεποίθησή μας πως ο Ιούλιος ήταν πιθανότατα η πιο σκοτεινή ώρα για την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα», σχολιάζει η Λουίζ Λου, οικονομολόγος της Oxford Economics, στη Σιγκαπούρη.
Η χώρα παραμένει μια βιομηχανική δύναμη. «Οι παραγγελίες εξαγωγών δεν φαίνονται καλές για τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, αλλά από την άποψη της Ασίας και αλλού αυξάνονται σταθερά», ανέφερε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα που εκδόθηκε από την οικονομική ερευνητική ομάδα China Beige Book.