«Καμπανάκι» τουριστικών πρακτόρων για περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία

«Καμπανάκι» τουριστικών πρακτόρων για περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ζητεί η FedHATTA

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων Ελλάδας FedHATTA για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Daniel», η οποία πλήττει πολλούς τουριστικούς προορισμούς, έχοντας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των τουριστών, σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με τα τέλη μιας σεζόν που είχε στο επίκεντρο τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου και τον χαρακτηρισμό περιοχών ως «πυρόπληκτων», αυτή η τελευταία καταστροφή έφερε μαζικές ακυρώσεις γκρουπ τουριστών που εκτείνονται μέχρι και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, η FedHATTA υπογραμμίζει την απουσία συντονισμού για την έγκαιρη μεταφορά των τουριστών σε άλλες περιοχές που δεν επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα, ή στα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Από την κατάσταση αυτή απορρέουν ζητήματα, όπως το επιπλέον κόστος διαμονής των τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε περιοχές όπου υπάρχει αδυναμία μετακινήσεων λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και απώλειας των αεροπορικών εισιτηρίων τους που αφορούσαν πτήσεις επιστροφής.

Ειδικότερα, μετά την πρωτοφανή νεροποντή των τελευταίων ημερών, και σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των Ενώσεων της Ομοσπονδίας τα οποία διακινούν τον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας, λαμβάνονται μηνύματα ακραίων καταστροφών σε περιοχές όπως η Μαγνησία (Βόλος – Πήλιο), οι οποίες:

• Εχουν κρατήσει κλειστό το κεντρικό λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος μετάβασης προς άλλες περιοχές.

• Εχουν κυριολεκτικά «εξαφανίσει» τα μικρότερα λιμάνια, τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για μεταφορά προς Σποράδες.

• Εχουν κοπεί κεντρικά αλλά και μικρότερα οδικά δίκτυα που συνδέουν τον Βόλο με άλλες περιοχές, αλλά και γέφυρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απομονωθεί το Πήλιο, του οποίου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί.

• Οι περισσότερες περιοχές δεν έχουν νερό και ρεύμα.

• Οικίες και τουριστικές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί πλήρως, αφού η παραλιακή γραμμή έχει «εξαφανιστεί» ολοσχερώς.

• Τουριστικά λεωφορεία έχουν εγκλωβιστεί ή υποστεί βλάβες, αφού έπεσαν σε ρέματα και είναι αδύνατο να ανασυρθούν.

• Σε περιοχές της Μαγνησίας οι τουρίστες έχουν δηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους, τόσο λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου όσο και του λιμανιού που δεν λειτουργεί. Παρόμοιες ζημιές έχουν υποστεί η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, οι Σποράδες κ.ά.

Επιπλέον, η FedHATTA επισημαίνει την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου ανακούφισης των επιχειρήσεων κάθε είδους, και δη των τουριστικών, στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας ώστε να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις αλλά και ανακοπή των υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων των περιοχών αυτών και επαναφορά τους μετά τον Ιούνιο του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή