Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μετά τις πλημμύρες απομακρύνεται η ενδεχόμενη αναβάθμιση από τη Moody’s

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 4% έχει αυξηθεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ το spread κινείται στις 138 μονάδες βάσης από τις 120 μ.β. που είχε βρεθεί πριν από τρεις μήνες, παρά την επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησαν οι ελληνικοί τίτλοι από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι λόγοι των πιέσεων που έχουν δεχθεί εντοπίζονται σε δύο μέτωπα, πέραν του κλίματος που κυριαρχεί στην αγορά γενικότερα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου μια νέα αύξηση των επιτοκίων θεωρείται περισσότερο πιθανή από ό,τι πριν από λίγες ημέρες.

Πρώτον, στο γεγονός ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο DBRS ήταν πλήρως αποτιμημένη, κάτι το οποίο προκάλεσε μερική ρευστοποίηση θέσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής «αγοράζω στη φήμη, πουλάω στην είδηση». Και δεύτερον, οι αναφορές για το δημοσιονομικό κόστος από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και οι πολιτικές εξελίξεις έχουν επιβαρύνει το κλίμα και δημιουργούν αμφιβολίες στην αγορά για το κατά πόσον η Moody’s μπορεί να προχωρήσει σε μια «γενναία» κίνηση αυτή την Παρασκευή (15/9) κατά την «ετυμηγορία» της για την Ελλάδα.

Αν και η βαθμολογία της Moody’s, η οποία τοποθετεί την Ελλάδα στο «Βa3» με θετικές προοπτικές, απέχει αυτή τη στιγμή τρεις βαθμίδες από την επενδυτική –οπότε δεν αναμενόταν να δώσει και αυτή το «ορόσημο» του investment grade–, ωστόσο υπήρχαν εκτιμήσεις ότι μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμη και διπλή αναβάθμιση, κλείνοντας το «χάσμα» με τους υπόλοιπους οίκους. Αλλωστε η Moody’s συνηθίζει τις διπλές αναβαθμίσεις, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει κάνει καμία κίνηση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Νοέμβριο του 2020. Τον Μάρτιο του 2023 αναβάθμισε μόνο τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας το «Ba3». Πλέον οι εκτιμήσεις έχουν «προσγειωθεί», εκτιμώντας πως η Moody’s ίσως κινηθεί θετικά μεν, αλλά πιο επιφυλακτικά.

Η απόδοση του 10ετούς υπερέβη το 4% για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο – Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για τις αγορές οι αξιολογήσεις των Moody’s, Fitch και S&P θεωρούνται οι πιο κρίσιμες, και όχι της DBRS, καθώς αυτές «μετράνε» για τους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων. Για παράδειγμα, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη Bloomberg Barclays χρειάζονται δύο investment grade βαθμολογίες από τις Moody’s, S&P και Fitch, για τον δείκτη iBoxx χρειάζεται βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας σε μέσο όρο από τους τρεις οίκους και για τον FTSE Russell χρειάζεται βαθμολογία στην κατηγορία «Α-» και από την S&P και από τη Moody’s.

Πάντως αρκετοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει ολοκληρωθεί, καθώς εδώ και κάποιους μήνες οι επενδυτές αποτιμούσαν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η DZ Bank, για παράδειγμα, τόνισε πως έπειτα από την υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων των τελευταίων μηνών θεωρεί πως το ράλι έχει εξαντληθεί και σύστησε στους πελάτες της να μην αυξήσουν τις θέσεις τους.

Η Rabobank επίσης δεν εκτιμά πως υπάρχει προοπτική σημαντικής μείωσης των ελληνικών spreads έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS. Οπως εξηγεί, αυτή η κίνηση είχε αποτιμηθεί καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εδώ και καιρό κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή