Μικρή μείωση της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο

Μικρή μείωση της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στο 11,2% έναντι 11,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 12,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 11,2% υποχώρησε η ανεργία το β΄ τρίμηνο του 2023 από 11,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 12,4% το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 533.341 άτομα, ενώ η πλειονότητά τους (59,9%) είναι μακροχρόνια άνεργοι, αναζητούν δηλαδή εργασία ένα έτος ή και περισσότερο. Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.236.526 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα άτομα «εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή αυτά που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.268.513. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών ανήλθαν σε 3.039.950. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η οποία εξακολουθεί στην Ελλάδα να κινείται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους είναι περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (30,4%) είτε γιατί απολύθηκαν (16,6%).

Το ποσοστό των νέων ανέργων, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν, διαμορφώνεται στο 22,9% μειωμένο κατά 14% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η πλειονότητα των ανέργων, ήτοι 6 στους 10, είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ αντίστοιχο ποσοστό έχει φτάσει μέχρι τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σημειώνεται πως το ποσοστό των ανέργων που είναι εγγεγραμμένο στη ΔΥΠΑ και δεν λαμβάνει επίδομα ή βοήθημα ανέρχεται στο 64,7%.

Σε ό,τι αφορά τους απασχολούμενους, το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι σχεδόν 7 στους 10, είναι μισθωτοί, ενώ το 19,9% είναι απασχολούμενοι χωρίς προσωπικό. Οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών αλλά και οι επαγγελματίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων, ενώ μικρά είναι τα ποσοστά όσων ασκούν διευθυντικά και διοικητικά καθήκοντα (3,1%). Ενα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων (19,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες, ενώ 1 στους 2 δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες. Τέλος, η πλειονότητα των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού, ηλικίας 15-74 ετών, είτε δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν (47,3%) ή έχουν περάσει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησαν την τελευταία τους εργασία (30,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT