Σε ενεργειακό έργο 2,5 δισ. λιρών στη Βρετανία ο όμιλος Mytilineos

Σε ενεργειακό έργο 2,5 δισ. λιρών στη Βρετανία ο όμιλος Mytilineos

Αναδείχθηκε προτιμητέος προμηθευτής στη διασύνδεση Σκωτίας - Αγγλίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή στην υλοποίηση ενός από τα πλέον πολύπλοκα και εμβληματικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ευρώπης πέτυχε η Mytilineos, η οποία πρωτοστατεί διεθνώς σε έργα ενεργειακής μετάβασης. Η Μytilineos Energy & Metals και η θυγατρική τής General Electric, GE Vernova, αναδείχθηκαν προτιμητέοι προμηθευτές για την κατασκευή των δύο μετατροπέων της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκωτίας – Αγγλίας. Η ηλεκτρική λεωφόρος Eastern Green Link 1, μήκους 190 χλμ. και προϋπολογισμού 2,5 δισ. λιρών, θα συνδέει το East Lothian της Σκωτίας με την κομητεία Durham στην Αγγλία και θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαχειριστές μεταφοράς της Αγγλίας (Νational Grid) και της Σκωτίας (SP Energy Networks) ανακήρυξαν την κοινοπραξία της GE Vernova – Mytilineos ως προτιμητέους προμηθευτές για τους δύο σταθμούς μετατροπέων HVDC, έναν σε κάθε άκρο του καλωδίου. Η επιλογή του προτιμητέου προμηθευτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των διαχειριστών, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το έργο, καθώς προχωράει προς τη φάση κατασκευής του, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

Η GE Vernova συνεργάζεται με τη Mytilineos για την παροχή των τεχνικών έργων και της τεχνολογίας για τους σταθμούς μετατροπέων HVDC που αποτελούν τους ακροδέκτες για το καλώδιο και μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο ρεύμα που χρησιμοποιείται στο χερσαίο δίκτυο μεταφοράς. Οι πλήρεις συμβάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα φέτος και οι κατασκευαστικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το 2024, ενώ η έναρξη λειτουργίας του προβλέπεται το 2029. Η Mytilineos θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή των δύο μετατροπέων.

Το έργο αποτελεί μία από τις εμβληματικές νέες υποδομές δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετάβασή του στην οικονομία μηδενικών ρύπων.

Αποκλειστικός προτιμητέος επενδυτής του υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 525 kV και ισχύος 2 GW HVDC είχε αναδειχθεί νωρίτερα η Prysmian.

Το έργο αποτελεί μία από τις εμβληματικές νέες υποδομές δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετάβασή του στην οικονομία των μηδενικών ρύπων, ενώ κρίσιμος είναι ο ρόλος του και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καθώς θα περιορίσει την έκθεσή της στις τιμές και στις ασταθείς παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον διαχειριστή της Αγγλίας, το έργο θα δημιουργήσει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας έως το 2050.

Τη σημασία του έργου για το Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Πυρηνικών και Δικτύων, Αντριου Μπάουι, με δηλώσεις του. «Με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνονται κατά 500% από το 2010, πρέπει να συνεχίσουμε να μετασχηματίζουμε το ηλεκτρικό μας δίκτυο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε την ενέργεια από εκεί που παράγεται στο σημείο που χρειάζεται. Εργα όπως αυτό θα κάνουν ακριβώς αυτό και θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία, να μειώσουμε τους λογαριασμούς, να επιτύχουμε καθαρό μηδέν και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η επιχείρηση Grid Solutions της GE Vernova και η Mytilineos ως προτιμώμενοι προμηθευτές είναι κορυφαίοι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην παροχή της υποδομής που απαιτείται για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου και των καθαρών μηδενικών στόχων», δήλωσε ο διευθυντής Εργου του EGL 1, Πίτερ Ρόπερ. «Aυτή είναι η αναγνώριση της προηγμένης τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας μας HVDC στην παροχή μιας καινοτόμου λύσης και της τεχνογνωσίας της Mytilineos στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι του εθνικού δικτύου για μηδενική ενέργεια», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GE Vernova, Φίλιπ Πίρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή