Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης ο κλάδος των μεγάλων data centers

Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης ο κλάδος των μεγάλων data centers

Υψηλότεροι οι ρυθμοί μεγέθυνσης της ελληνικής αγοράς από την ευρωπαϊκή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλάδο με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελούν τα κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας, που καταλαμβάνουν, δηλαδή, επιφάνεια άνω των 900 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με έρευνα διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας, στην Ευρώπη η αξία της συγκεκριμένης αγοράς θα ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.

Η εν λόγω δραστηριότητα, που αποτιμάται σήμερα προς περίπου 27 δισ. ευρώ, εμφανίζει ετήσιο μεικτό ρυθμό ανάπτυξης 5,72%. Στην Ελλάδα, βάσει άλλης έρευνας, η αξία της αγοράς των κέντρων δεδομένων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2028, εμφανίζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,78%.

Οι υψηλές προοπτικές των data centers σχετίζονται με τις επενδύσεις που δρομολογούνται, παρότι απαιτείται να παρέλθει μακρύ χρονικό διάστημα ωσότου ωριμάσουν και εισέλθουν στο στάδιο της υλοποίησης.

Στα μεγάλου μεγέθους έργα ανήκουν τα τρία κέντρα δεδομένων στην Αττική, των οποίων τη δημιουργία ανακοίνωσε πέρυσι ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος Google. Αυτά θα συνιστούν το cloud region της Google στην Ελλάδα, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της στη χώρα μας. Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος έχει τοποθετήσει το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας. Σε προστιθέμενη αξία ακόμη 1 δισ. ευρώ έχει αποτιμηθεί η επένδυση της Microsoft, η οποία ήταν και η πρώτη που ανακοινώθηκε στον κλάδο. Πρόκειται για τρία κέντρα δεδομένων τα οποία, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο τεχνολογικός όμιλος, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2025, ενώ αυτή τη στιγμή υλοποιούνται οι απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες.

Την υλοποίηση κέντρων δεδομένων σχεδιάζει και η Amazon, ενώ σημαντικές τέτοιου είδους επενδύσεις δρομολογεί και η Lamda Hellix.

Στην Ευρώπη η αξία της συγκεκριμένης αγοράς θα ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.

Η ανάπτυξη νέων data centers στην Ελλάδα, πέραν αυτών των Microsoft, Amazon και Google, κρίνεται απαραίτητη μετά και τη συμφωνία, πέρυσι, μεταξύ Αθήνας και Ριάντ για το «East to Med data Corridor», ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το έργο θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Του έργου ηγούνται από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας το MENA HUB και από την ελληνική πλευρά η TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η Cyta Κύπρου. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου υπολογίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2025, με την υποδομή να αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.

Ευρύτερα, η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες ψηφιακού νέφους (cloud) λόγω και της περαιτέρω ψηφιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η εντεινόμενη στροφή στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data) και τα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικής ίνας τροφοδοτούν τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.

Με τη συρρίκνωση του χρόνου απόκρισης, δηλαδή του χρόνου που απαιτείται για να ταξιδέψει η πληροφορία από το σημείο «Α» στο σημείο «Β», να είναι κρίσιμη για σειρά δραστηριοτήτων, η ύπαρξη κέντρων δεδομένων επί ελληνικού εδάφους έχει σημαντικά οφέλη που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή