Οι Νορβηγοί κροίσοι μετακομίζουν στην Ελβετία

Οι Νορβηγοί κροίσοι μετακομίζουν στην Ελβετία

Αιτία η απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία επί της περιουσίας, από το 0,85% στο 1,1%

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελβετία μετοικούν μερικοί από τους πιο εύπορους Νορβηγούς, μετά την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης πέρυσι να αυξήσει τη φορολογία επί της περιουσίας.

Ειδικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο η νορβηγική κυβέρνηση αύξησε τον φορολογικό συντελεστή επί του συνολικού πλούτου (wealth tax) από το 0,85% στο 1,1%. Ως αποτέλεσμα, 65 από τους πλουσιότερους Νορβηγούς αποφάσισαν να μετακομίσουν σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dagens Naeringsliv, η περιουσία της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία έφυγε από τη χώρα μέσα σε έναν χρόνο, ανέρχεται τουλάχιστον στα 47 δισ. νορβηγικές κορώνες (4,4 δισ. δολάρια).

Οσοι έχουν περιουσία πάνω από 1,7 εκατ. κορώνες (περίπου 158.000 δολάρια) ή παντρεμένα ζευγάρια με περιουσία τουλάχιστον 3,4 εκατ. (317.000 δολάρια) οφείλουν να καταβάλουν φόρο 1,1%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Κίελ Ινγκε Ρόκε, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος και πρόεδρος της νορβηγικής επενδυτικής εταιρείας Aker, καθώς ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω επιστολής στο διοικητικό συμβούλιο ότι πήρε τη «δύσκολη απόφαση» να μετακομίσει από τη Νορβηγία στην Ελβετία. Σύμφωνα με το Forbes, ο πλούτος του (καθαρή αξία) εκτιμάται στα 4,9 δισ. δολάρια και φημολογείται πως ήταν ο πιο βαριά φορολογούμενος στη Νορβηγία.

Η Ελβετία, από την άλλη, θεωρούνταν ανέκαθεν ένας από τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς παραδείσους για βαθύπλουτους, καθώς παρότι έχει επίσης φόρο περιουσίας, προβλέπει ειδικές και ευνοϊκότερες προσφορές για αλλοδαπούς. Σύμφωνα με στοιχεία της PwC, οι φόροι περιουσίας στην Ελβετία διαφέρουν ανά καντόνι, αλλά συνολικά ο φορολογικός συντελεστής περιουσίας κυμαίνεται μεταξύ 0,02% και 1,03%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελβετία θεωρείται επίσης ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το U.S. News & World Report, η χώρα ήταν κορυφαία στη λίστα συνταξιοδότησης, ξεπερνώντας τον Καναδά, τη Σουηδία και την Αυστραλία. Η έρευνα αυτή έγινε ανάμεσα σε 6.100 άτομα άνω των 40 ετών ανά τον κόσμο και εξέταζε το κόστος ζωής, τους φόρους και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή