Υψηλά τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη

Υψηλά τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι τρέχουσες εξελίξεις στις αγορές αργού πετρελαίου –λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες– βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής αναλυτών και επενδυτών, οι εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου, μιας ιδιαίτερα σημαντικής πηγής ενέργειας για την Ευρώπη, δεν συγκεντρώνουν ανάλογο ενδιαφέρον. Η τιμή spot του φυσικού αερίου στον μεγαλύτερο κόμβο συναλλαγών πανευρωπαϊκά, τον TTF στην Ολλανδία, βρίσκεται από τις αρχές Ιουνίου, όταν διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 23 μηνών (23,1 ευρώ/MWh), σε τροχιά ανόδου, με διακυμάνσεις κατά περιόδους. Η ανοδική τάση οφείλεται πρωτίστως στην αποθεματοποίηση ενόψει χειμώνα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων κατά 90% την 1η Νοεμβρίου, ενώ οι διακυμάνσεις προέρχονται από συγκυριακούς παράγοντες.

Ενδεικτικά, η εντονότερη άνοδος την τρέχουσα περίοδο οφείλεται κυρίως στις παρατεταμένες εργασίες συντήρησης στο πεδίο Troll στη Νορβηγία, 5ο σημαντικότερο προμηθευτή της Ε.Ε. το 2022, καθώς και στην απεργία σε εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία, που παρέχουν το 6% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Υπό αυτές τις επιδράσεις, η τιμή spot στον κόμβο TTF βρίσκεται στα μέσα Σεπτεμβρίου στα 35,5 ευρώ/MWh, 53,7% υψηλότερα από το χαμηλό επίπεδο του περασμένου Ιουνίου και 141,5% πάνω από τον Σεπτέμβριο του 2019, προ πανδημίας. Ομως, σε σύγκριση με τις αρχές του 2023 και την ίδια περίοδο πέρυσι, κυμαίνεται 51,5% και 81,0% χαμηλότερα, αντιστοίχως.

Σημαντική επίδραση στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη προσεχώς αναμένεται να ασκήσουν η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, με το ενδεχόμενο παραμονής της ανάπτυξης σε υποτονικό ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο φέτος να είναι το πλέον πιθανό, καθώς και το επίπεδο αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα.

Ο βαθμός πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στα μέσα Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο 93,9%, έναντι 84,1% πριν από ένα χρόνο, υπερβαίνοντας τον προαναφερθέντα στόχο για την 1η Νοεμβρίου. Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επιτεύχθηκε χάρη σε ορισμένους παράγοντες, όπως ο ήπιος προηγούμενος χειμώνας, που επέτρεψε στο τέλος της περιόδου θέρμανσης (31 Μαρτίου) βαθμό πλήρωσης 56%, και τα αποτελέσματα των προσπαθειών διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε., υπό το σχέδιο REPowerEU.Ως σημαντικές εξελίξεις αναφέρονται η διεύρυνση εισαγωγών από τις ΗΠΑ, που αντιστοιχούσε το 2022 στο 85,7% της μείωσής τους από τη Ρωσία, καθώς και από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν.

* EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή