Βρετανία: Οι προτεραιότητες του Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Οι προτεραιότητες του Ρίσι Σούνακ

Ενόψει των εκλογών του 2024, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποβαθμίζει τους πράσινους στόχους που έχει θέσει η χώρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ βρίσκεται σε προεκλογική ψυχολογική διάθεση. Ενόψει των εθνικών εκλογών που αναμένονται το 2024, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους της χώρας για τα ηλεκτρικά οχήματα και την ενεργειακή απόδοση. Η κίνηση μπορεί να εξευμενίσει μέρος του εκλογικού σώματος και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αλλά θα υπάρχουν και ήττες. Χαμένη, λοιπόν, δεν θα είναι μόνον η μηδενική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η μακροπρόθεσμη οικονομική του υγεία. Εκ πρώτης όψεως, η πιο ρυπογόνος στροφή του Σούνακ δεν καθιστά τη Βρετανία κάτι το παράδοξο. Εάν, όπως αναφέρει το BBC News, το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs καθυστερήσει την απαγόρευση των πωλήσεων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης κατά πέντε χρόνια έως το 2035, θα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στους στόχους της Ε.Ε. Η Γερμανία έχει κι αυτή αναβάλει τα δικά της σχέδια για την απαγόρευση συστημάτων θέρμανσης κτιρίων με ορυκτά καύσιμα, όπως τώρα έχει κατά νουν ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, οι αναθεωρημένοι χαμηλότεροι στόχοι θα αποφασισθούν σε μια στιγμή κατά την οποία η ανυπόφορη περιβαλλοντική προσέγγιση της κυβέρνησης των Συντηρητικών ισοδυναμεί με το ότι ανακόπτεται η ορμή για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Πρόσφατα, η απροθυμία του Ρίσι Σούνακ να προσφέρει ανταγωνιστικές εγγυήσεις τιμών οδήγησε τους ομίλους κατασκευής τέτοιων πάρκων στο να απορρίψουν μια πρόσφατη δημοπρασία. Η Βρετανία υστερεί σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία όσον αφορά την ανέγερση νέων εργοστασίων μπαταριών. Και παρόλο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούσαν το 16% επί των συνολικών αγορών οχημάτων φέτος, αυτή η τάση σύντομα μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της περιστολής των επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων από την κυβέρνηση και της αδυναμίας να διασφαλιστεί η αναγκαία υποδομή σταθμών φόρτισης. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων αερίου, ενώ τα σπίτια της χώρας απορροφούν πολλή βροχή και έχουν κακές μονώσεις. Παρά τα προφανή κενά πολιτικής, οι τολμηροί στόχοι της κυβέρνησης μετέδωσαν τουλάχιστον στη βιομηχανία και στους καταναλωτές ένα σαφές μήνυμα, ότι η πράσινη μετάβαση ήταν αναπόφευκτη. Η αποδυνάμωσή τους σήμερα θα οδηγήσει πιθανώς τους κατασκευαστές να καθυστερήσουν τις επενδύσεις σε νέα εργοστάσια αυτοκινήτων ή μπαταριών και τους καταναλωτές στο να αναβάλουν την αγορά πράσινων οχημάτων. Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση αλλάζει πολιτική –ο στόχος για την αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030 ανακοινώθηκε μόλις το 2020– αυξάνει και τις πιθανότητες να αναθεωρηθούν επί τα χείρω ακόμη μια φορά τα περιβαλλοντικά ζητούμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT