Μείωση τζίρου για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μείωση τζίρου για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν το α΄ εξάμηνο σε 23,1 εκατ. έναντι 30,7 εκατ. πέρυσι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση αναμένει σε επίπεδο εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας, το αμέσως προσεχές διάστημα, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Αυτή θα προκύψει από την κατά 35% αύξηση της εγκατεστημένης παραγωγής σε 1.225 MW, από 905 MW στο τέλος του 2022, λόγω της επικείμενης έναρξης λειτουργίας τις αμέσως προσεχείς ημέρες του αιολικού πάρκου Καφηρέα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 330 MW. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η εν λόγω επένδυση, ύψους 550 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ενισχύσει αντίστοιχα κατά περίπου 35% και τη λειτουργική κερδοφορία σε ετησιοποιημένη βάση.

Πρόσθετη αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας πρόκειται να προέλθει επίσης από το ότι έχει πλέον τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που θα πλαισιώσει και τα υπόλοιπα έργα του τομέα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, όπως το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηπειρο και το αντίστοιχο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Παράλληλα, ο όμιλος προχωράει στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για την επόμενη περίοδο, με έμφαση στο έργο αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), που προβλέπεται να ολοκληρωθεί την περίοδο 2025/2026. Ακόμη, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τις συνθήκες της αγοράς νέα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι για ένα σημαντικό μέρος των νέων έργων υπάρχουν ήδη ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμφωνίες με τρίτους για την πώληση ενέργειας (corporate PPAs). Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική ισχύς των έργων που βρίσκονται σε λειτουργία, υπό κατασκευήν ή έτοιμων προς κατασκευή, ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW. Εμφαση δίνεται και σε νέα έργα παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ, σε τομείς όπως η δια-χείριση απορριμμάτων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τα έσοδα του ομίλου.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, τα συνολικά έσοδα του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν σε 145,7 εκατ. ευρώ, από 155,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ΑΠΕ. Αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η φετινή περίοδος χαρακτηρίστηκε από αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες, έναντι μιας πολύ ισχυρής απόδοσης που είχε παρατηρηθεί στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης του συνολικού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 27,6% έναντι 32% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής κατά 9,7%.

Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί αισθητή βελτίωση των συνθηκών, που σε συνδυασμό και με την αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ αναμένεται να καλύψουν, έως το τέλος του έτους, τη χαμηλότερη απόδοση του πρώτου εξαμήνου. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε 74,7 εκατ. ευρώ από 93,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 23,1 εκατ. ευρώ, έναντι 30,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή