Εξι προτάσεις στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον Γ. Στουρνάρα

Εξι προτάσεις στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον Γ. Στουρνάρα

Οι ΜμΕ δανείζονται με επιτόκιο υψηλότερο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτόκιο υψηλότερο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα δανείζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ για τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφερόμενος στις δυσκολίες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι «η διαφορά μεταξύ του μέσου επιτοκίου τραπεζικών δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία τεκμαίρεται ότι κατά κανόνα αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, έναντι του αντίστοιχου επιτοκίου τραπεζικών δανείων κάτω των 250.000 ευρώ τα τελευταία έτη υπερέβαινε τις 150 μονάδες βάσης».

Ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε έξι προτάσεις για πολιτικές στήριξης των ΜμΕ:

1. Για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση πρότεινε την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης των ΜμΕ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την τριετία 2020-2022 το ήμισυ των τραπεζικών δανείων προς ΜμΕ υποστηρίχθηκε από ευρωπαϊκά ή κρατικά προγράμματα στήριξης, αναλογία πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη για το σύνολο των επιχειρήσεων.

2. Διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, με αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών, καθώς και μετοχικών σχημάτων venture capital και private equity κ.ά.

3. Αξιοποίηση και καλύτερος συντονισμός των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, όπως τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ελάχιστο επιτόκιο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι 0,35% έναντι 1% των υπολοίπων. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στουρνάρας πρότεινε και τη θεσμοθέτηση εθνικής στρατηγικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.

4. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, περιορισμός του διοικητικού φόρτου, βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά και εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. Ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία μια μεγάλη εταιρεία κατά μέσον όρο δαπανάει 1 ευρώ ανά εργαζόμενο για να συμμορφωθεί με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ μια μεσαία 4 ευρώ και μια μικρή 10 ευρώ.

5. Διευκόλυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της πρόσβασης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

6. Καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών, με τη θέσπιση, π.χ., ενός αυστηρότερου πλαισίου που θα περιλαμβάνει καθορισμό ανώτατων ορίων καθυστερήσεων για τις πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων, όπως και για τον δημόσιο τομέα.

Παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε προβληματικό χαρακτηριστικό την εκτεταμένη παρουσία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα.

Για παράδειγμα, αυτό ισχύει σε δραστηριότητες υψηλής τεχνολογίας, όπου η παρουσία πολλών μικρών επιχειρήσεων είναι αναμενόμενη και χρήσιμη, όταν αυτές βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο του επιστημονικού και επιχειρηματικού κύκλου. Επίσης, είπε, σε πιο παραδοσιακούς κλάδους, όπως το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, η εστίαση και η ψυχαγωγία, η παρουσία πολύ μικρών επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει στην ποιοτική εξειδίκευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT