Ο Λάχλαν Μέρντοχ στο τιμόνι της αυτοκρατορίας του πατέρα του

Ο Λάχλαν Μέρντοχ στο τιμόνι της αυτοκρατορίας του πατέρα του

Ο 52χρονος γιος του Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν από το 2019 CEO του Fox News

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λάχλαν Μέρντοχ ανέλαβε το δύσκολο έργο να διοικήσει την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του πατέρα του, Ρούπερτ, έπειτα από μια πολυετή «αδελφική κόντρα». Η απόφαση του Ρούπερτ να αποσυρθεί καθιστά τον 52χρονο Λάχλαν μοναδικό πρόεδρο της μητρικής εταιρείας του Fox News, της Fox Corporation, και της News Corporation, ιδιοκτήτριας της Wall Street Journal, της New York Post και άλλων εφημερίδων. Παρά το γεγονός ότι τα αδέλφια του, Ελίζαμπεθ και Τζέιμς, είχαν επίσης θεωρηθεί υποψήφιοι για διάδοχοι, τα τελευταία χρόνια διευκρινίστηκε ότι ο Λάχλαν είναι ο επικρατέστερος. Αλλωστε είχε διατελέσει πρόεδρος μαζί με τον πατέρα του τόσο στο Fox όσο και στις εταιρείες News, ενώ το 2019 ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του Fox News. Ο 92χρονος Ρούπερτ Μέρντοχ, ένας από τους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη εποχή, θα συμμετέχει στα Δ.Σ. ως επίτιμος πρόεδρος. «Τον ευχαριστούμε για το όραμά του, το πρωτοποριακό του πνεύμα, την ακλόνητη αποφασιστικότητά του και τη διαρκή κληρονομιά που αφήνει στις εταιρείες που ίδρυσε και στους αμέτρητους ανθρώπους που επηρέασε», ανέφερε ο Λάχλαν σε δήλωσή του την Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή στο πηδάλιο.

Tο Forbes εκτιμά ότι η οικογένεια Μέρντοχ διαθέτει περιουσία σχεδόν 18 δισ. δολαρίων.

Ο πλούτος των Μέρντοχ –το Forbes εκτιμά ότι η οικογένεια διαθέτει περιουσία σχεδόν 18 δισ. δολαρίων– και οι κατά καιρούς φημολογούμενες ίντριγκες έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Οι σεναριογράφοι της σειράς του HBO «Succession» βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στη ζωή των Μέρντοχ για την επινόηση της φανταστικής οικογένειας Ρόι. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ξεκίνησε από χαμηλά, όταν κληρονόμησε μια επιχείρηση έκδοσης εφημερίδων στην Αυστραλία το 1952. Στα 70 χρόνια που ακολούθησαν, επεκτάθηκε επιθετικά στις βρετανικές και αμερικανικές αγορές, εξαγοράζοντας εφημερίδες, εγκαινιάζοντας το δίκτυο Fox, αποκτώντας το κινηματογραφικό στούντιο 20th Century Fox και φέρνοντας τα πάνω – κάτω στον χώρο της τηλεοπτικής ενημέρωσης με το Fox News το 1996. Με τη δεύτερη σύζυγό του απέκτησαν την Ελίζαμπεθ, τον Λάχλαν και τον Τζέιμς. Τα δύο αγόρια, με διαφορά ηλικίας μόλις 15 μηνών, ήταν άκρως ανταγωνιστικά και υιοθετούσαν τους ρόλους του «διαδόχου και του εγκαταλελειμμένου γιου», σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού των New York Times.

Τα σενάρια διαδοχής έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2015, όταν ο Ρούπερτ ανέθεσε τη συμπροεδρία της 21st Century Fox στους δυο γιους του. Ο Λάχλαν βρίσκεται στο τιμόνι της Fox News από το 2019, σε μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές του 2020 και την πανδημία. Τέλος, η απόσυρση του Ρούπερτ Μέρντοχ από τον θώκο της Fox Corp. και της News Corp. αφήνει στον γιο του Λάχλαν το δύσκολο έργο να διευθύνει την καλωδιακή τηλεόραση και τις εφημερίδες της οικογένειας. Η αυτοκρατορία Μέρντοχ ασκεί τεράστια επιρροή στον χώρο τόσο της ενημέρωσης όσο και της ψυχαγωγίας αλλά και της πολιτικής. Ωστόσο, μετά την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών δραστηριοτήτων της στη Walt Disney Co. έναντι 71,3 δισ. δολαρίων το 2019, η Fox έχει γίνει πια ο φτωχός συγγενής. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ο Λάχλαν έχει προχωρήσει σε έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις. Η αγορά από τη Fox της υπηρεσίας ροής για 440 εκατ. δολάρια το 2020 φαίνεται να είναι κερδοφόρα, διεκδικώντας το ίδιο μερίδιο της συνολικής τηλεθέασης με την υπηρεσία Max της Warner Bros. Discovery Inc.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή