Αλλάζει ο νόμος για τον φόρο στις ιταλικές τράπεζες

Αλλάζει ο νόμος για τον φόρο στις ιταλικές τράπεζες

Σε τροποποίηση του αμφιλεγόμενου φόρου των τραπεζικών κερδών προχωράει η ιταλική κυβέρνηση...

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροποποίηση του αμφιλεγόμενου φόρου των τραπεζικών κερδών προχωράει η ιταλική κυβέρνηση, δίνοντας στα τραπεζικά ιδρύματα την επιλογή να αποφύγουν την καταβολή του αν βάλουν στην άκρη πρόσθετα αποθεματικά κεφάλαια.

Οι αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο και να τεθούν σε ισχύ από αυτή την εβδομάδα, αποτελούν έναν συμβιβασμό της δεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι μετά τις απώλειες των ιταλικών τραπεζικών μετοχών και την κριτική που της άσκησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το θέμα της εισφοράς, η οποία στοχεύει στα κέρδη που απορρέουν από τα υψηλότερα επιτόκια, έφερε επίσης κλυδωνισμούς και στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας την αντίθεση του εταίρου Forza Italia. Ο αντίκτυπος της τροποποίησης του νόμου είναι ακόμη ασαφής, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να αναμένει εισροές σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

«Δεν αναμένουμε ότι η πλειονότητα των εισηγμένων ιταλικών τραπεζών θα επιλέξει την ενίσχυση του κεφαλαίου», δήλωσε ο Λουίτζι Τραμοντάνα, αναλυτής της Banca Akros, δεδομένου του υπερβολικού πλεονάζοντος κεφαλαίου και της προθυμίας των τραπεζών να δώσουν υψηλές αποδόσεις στους μετόχους.

Οι τράπεζες μπορούν να εξαιρεθούν από τον φόρο εάν διαθέσουν 2,5 φορές το ποσό που οφείλουν για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαίων Tier 1 ως μη διαθέσιμα αποθεματικά, σύμφωνα με την τροπολογία του νόμου. Εάν αυτά τα αποθεματικά διανεμηθούν αργότερα ως μερίσματα, οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο τον φόρο συν τους ληξιπρόθεσμους τόκους, αναφέρει η τροπολογία – σύμφωνα με το Bloomberg News.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε την Κυριακή ότι η αλλαγή έγινε για να δείξει η κυβέρνηση ότι δεν τιμωρεί τους επενδυτές, αλλά η συνολική εισροή δεν θα διαφοροποιηθεί δραματικά. Η Μελόνι δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ακόμη και μετά την τροποποίηση, το κράτος θα εξακολουθεί να αναμένει εισροές σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Η τροποποιημένη εισφορά θα προστατεύσει τις αποταμιεύσεις και τη σταθερότητα της αγοράς και θα δημιουργήσει περισσότερες πιστώσεις για οικογένειες και επιχειρήσεις, δήλωσε ο Ταγιάνι αργά το Σάββατο σε ανάρτησή του στο «X».

«Είναι θετικό ότι ο τροποποιημένος νόμος περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιλογής της ενίσχυσης του κεφαλαίου αντί της καταβολής του φόρου, ακόμη κι αν δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο Νικόλα Καλαμπρό, διευθύνων σύμβουλος της Cassa di Risparmio di Bolzano-Sparkasse, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera την Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή