Επιστροφή στα κέρδη, αύξηση ανεκτέλεστου για Intrakat το α΄ εξάμηνο

Επιστροφή στα κέρδη, αύξηση ανεκτέλεστου για Intrakat το α΄ εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη του διαστήματος Ιανουαρίου – Ιουνίου ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ, από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ πέρυσι

Σε 5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου Intrakat έως το τέλος του 2023, όταν η διοίκηση προσδοκά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της «Ακτωρ». Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θα κατορθώσει σχεδόν να πενταπλασιάσει το ανεκτέλεστό της, σε διάστημα μόλις 18 μηνών, από το καλοκαίρι του 2022, όταν η Intrakat πέρασε υπό τον διοικητικό και μετοχικό έλεγχο της Winex. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περυσινού πρώτου εξαμήνου το ανεκτέλεστο δεν ξεπερνούσε το 1,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ήδη να καταγράφεται αύξηση κατά 71%.

Μόνο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου η Intrakat εξασφάλισε νέες συμβάσεις ύψους 915 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σημερινό της ανεκτέλεστο να διαμορφώνεται στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 2,1 δισ. ευρώ. Μεταξύ των νέων έργων περιλαμβάνεται η κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου για λογαριασμό της εταιρείας Ecomar Storage Solutions, στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει με 40% και στο έργο για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη γαλλική Bouygues Batiment International, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι νέες συμβάσεις που έχουν αναληφθεί, δεν αναμένεται να εμφανίσουν ζημίες. «Προσδοκούμε σε ένα μεικτό περιθώριο κέρδους της τάξεως του 10%, πιθανώς ακόμα και 12% από τα νέα έργα, τόσο τα δικά μας, όσο και εκείνα της Ακτωρ. Αυτός είναι και ο λόγος που αισιοδοξούμε ότι η κερδοφορία του κατασκευαστικού μας κλάδου θα βαίνει αυξανόμενη τα επόμενα τρίμηνα», ανέφερε χθες ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat. Οπως τόνισε, πλέον έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα παλιότερα έργα που είχαν αναληφθεί με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους, σε μια διαφορετική περίοδο για τον κλάδο. Καθώς λοιπόν εκκινούν τα νέα έργα, βελτιώνεται σταθερά και η κερδοφορία του ομίλου.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου της εισηγμένης, ο κύκλος εργασιών σημείωσε κατακόρυφη αύξηση κατά 45% σε 149 εκατ. ευρώ, από 103 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ, από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η εξασφάλιση ποσού 27 εκατ. ευρώ αποζημίωσης από δικαστική διεκδίκηση του ομίλου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Εξάρχου, μεταξύ των επιδιώξεων του ομίλου θα είναι η εξασφάλιση επαναλαμβανόμενων εσόδων από ανάλογες διεκδικήσεις και στο μέλλον. Για τον σκοπό αυτό, στις προτεραιότητες θα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του συνόλου των έργων, καθώς κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τη στρατηγική αυτή.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της διοίκησης της Intrakat θα έχει και ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα, ωριμάζει αδειοδοτικά ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων, συνολικής δυναμικότητας 2,8 GW, εκ των οποίων το 1,8 GW αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και το υπόλοιπο 1 GW έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σε πλήρη ανάπτυξη, το χαρτοφυλάκιο αυτό αναμένεται (με βάση τα σημερινά επίπεδα τιμών και κόστους) να αποδίδει 120 εκατ. ευρώ ετήσιων λειτουργικών κερδών. Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του 2025 αναμένεται να λειτουργούν 560 MW, εκ των οποίων τα 338 MW θα αφορούν φωτοβολταϊκά, 121 MW αιολικά και 100 MW έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT