Κολοσσοί της κρουαζιέρας επενδύουν σε ιδιωτικά νησιά
κολοσσοί-της-κρουαζιέρας-επενδύουν-σ-562640872

Κολοσσοί της κρουαζιέρας επενδύουν σε ιδιωτικά νησιά

Για να αντιμετωπίσουν τις «εξώσεις» από κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που τα κρουαζιερόπλοια ανταγωνίζονται για χώρο στα πολυσύχναστα λιμάνια στις Μπαχάμες ή στο Μεξικό και αντιμετωπίζουν ακόμη και απαγορεύσεις σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως το Αμστερνταμ, οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται «απαντούν» επενδύοντας σε ιδιωτικές παραλίες. Κολοσσοί όπως η Norwegian, η Carnival, η Royal Carribean και η Disney αγοράζουν εξωτικούς παραδείσους, προσφέροντας στους πελάτες τους ιδιωτικότητα, ανέσεις και μοναδική αίσθηση πολυτέλειας. Το Ηalf Moon Cay, ένα από τα περίπου 700 νησιά που συναποτελούν τις Μπαχάμες, είναι ένα ησυχαστήριο με λευκή άμμο και μαγκρόβια δάση, το οποίο απολαμβάνουν αποκλειστικά οι επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων. Ανήκει στην αμερικανοβρετανική εταιρεία «Carnival», που το αγόρασε το 1996 έναντι μόλις 6 εκατ. δολαρίων (διά της θυγατρικής της, Holland America Line). Προηγουμένως το νησί ανήκε στην αμερικανική Norwegian Cruise Line. Αναλυτές του κλάδου λένε ότι οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν και να μετατρέψουν σε παραλίες νησιωτικές ιδιοκτησίες στην Καραϊβική και όχι μόνον, ειδικά σε μια εποχή που τα πλοία αναψυχής στριμώχνονται σε δημοφιλή λιμάνια. «Αν αυτοί οι προορισμοί ανήκουν στην εταιρεία μας, αποκτάμε λίγο περισσότερο έλεγχο», λέει ο Κρις Κιάμς, επικεφαλής επικοινωνίας της Carnival Cruise Line. Πρωτοπόρος είναι η Norwegian Cruise Line, η οποία στο τέλος της δεκαετίας του 1970 αγόρασε το Great Stirrup Cay, ένα νησί 268 στρεμμάτων στις Μπαχάμες. Εκτοτε ακολούθησαν πολλές εταιρείες κρουαζιέρας που αγόρασαν ή μίσθωσαν γη στις Μπαχάμες και στην Καραϊβική.

Η Carnival Cruise Line διαφημίζει προορισμούς που ανήκουν στις αδελφές της γραμμές, όπως το Half Moon Cay της Holland America Line και το Princess Cays που ανήκει στην Princess Cruises. Η ίδια θα έχει σύντομα τον δικό της ιδιωτικό προορισμό, που ονομάζεται Celebration Key στις Μπαχάμες και θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες το καλοκαίρι του 2025. Η Disney Cruise Line με τη σειρά της λανσάρει έναν νέο προορισμό από τον Ιούνιο του 2024, το νησί Eleuthera στις Μπαχάμες, ένα «τροπικό καταφύγιο με ανέσεις για παιδιά και ενηλίκους». Ορόσημο για τον κλάδο η επιτυχία του Perfect Day της Royal Caribbean, ένας παράδεισος 250 εκατ. δολαρίων στο CocoCay στις Μπαχάμες που προσείλκυσε την προσοχή των ανταγωνιστών. Ανοιξε τις πύλες του το 2019 και διαθέτει υδάτινο πάρκο, διαδρομή zip-line και μια τεράστια πισίνα. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας κρουαζιέρας σημαίνει ότι οι προορισμοί που επισκέπτονται εύκολα τα πλοία συνήθως πλημμυρίζουν από τουρίστες, γεγονός που τροφοδοτεί τη γοητεία των ιδιωτικών νησιών και άλλων αποκλειστικών προορισμών. Επειδή οι εταιρείες κρουαζιέρας ελέγχουν πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα νησί τη δεδομένη στιγμή, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι ταξιδιώτες θα έχουν αυτό που περιμένουν. Και επιτρέπει στις κρουαζιέρες να προσφέρουν μια εμπειρία ισοδύναμη με ένα all-inclusive θέρετρο πιθανότατα σε ένα κλάσμα της τιμής, εξηγεί η Ρεμπέκα Τόμσον, αντιπρόεδρος πωλήσεων της Travel Edge.

Κολοσσοί της κρουαζιέρας επενδύουν σε ιδιωτικά νησιά-1
[AP /Ramon Espinosa]

Αγοράζουν εξωτικούς παραδείσους, προσφέροντας στους πελάτες τους ιδιωτικότητα και μοναδική αίσθηση πολυτέλειας.

Τα εξωτικά καταφύγια είναι συνυφασμένα με τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Το Perfect Day της Royal Caribbean στο CocoCay διαθέτει ένα υδάτινο πάρκο με 13 τσουλήθρες και μια πισίνα κυμάτων, όπως και τα γεμάτα δραστηριότητες πλοία της εταιρείας. Το Ocean Cay πάλι, το ιδιωτικό νησί της MSC Cruises στις Μπαχάμες, διαθέτει χιλιάδες φυτά και ένα εκτεταμένο θαλάσσιο καταφύγιο και όχι πισίνες. Η εταιρεία διαχειρίζεται επίσης ιδιωτικούς προορισμούς στις ακτές της Μοζαμβίκης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ανάλογη με τον προορισμό και την εμπειρία στο ιδιωτικό νησί είναι και η τιμή. Η ανάπαυλα στην παραλία μπορεί να μην κοστίζει τίποτα, αλλά η κολύμβηση με αναπνευστήρα σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο ή η κράτηση μιας καμπάνας συνήθως κοστίζει επιπλέον. Οι εκδρομές για καταδύσεις επίσης, ενώ τα περισσότερα γεύματα σε ιδιωτικές παραλίες περιλαμβάνονται στο ταξιδιωτικό πακέτο.

Για τις ίδιες τις εταιρείες, τέλος, μπορεί να είναι δαπανηρό να λειτουργούν και να συντηρούν ιδιωτικά νησιά και παραλίες. Η MSC ξόδεψε περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του Ocean Cay, που προηγουμένως ήταν μια βιομηχανική τοποθεσία. Το νησί φιλοξενεί 160 άτομα με πλήρη απασχόληση, με την εταιρεία να παρέχει το δωμάτιο και τη διατροφή τους. Η απόσταση ορισμένων εξωτικών προορισμών αυξάνει κι άλλο την πολυπλοκότητα και το κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT