ΕΥΔΑΠ: Μείωση κατανάλωσης και μεγεθών το πρώτο εξάμηνο

ΕΥΔΑΠ: Μείωση κατανάλωσης και μεγεθών το πρώτο εξάμηνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση αποτελεσμάτων εμφάνισε η ΕΥΔΑΠ κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022. Ο κύκλος εργασιών, σε ετήσια βάση σύγκρισης, υποχώρησε κατά 0,7%, σε 163 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να καταγράφει ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων 322.000 ευρώ από κέρδη της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) υποχώρησαν κατά 44%, σε 19,2 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να μειώνεται σε 11,8% από 21,1%. Τα κέρδη πριν και μετά από φόρους συρρικνώθηκαν κατά 91,1%, σε 1,8 εκατ. ευρώ και κατά 96%, σε 692.000 ευρώ αντίστοιχα.

Μία από τις αιτίες για την υποχώρηση των μεγεθών σχετίζεται με την αύξηση κατά 11,1%, σε 107,4 εκατ. ευρώ, του κόστους πωληθέντων που αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος του λειτουργικού κόστους των 164 εκατ. ευρώ. Πού οφείλεται η άνοδος του κόστους πωληθέντων; Στην αύξηση κατά 9,4 εκατ. ευρώ των προβλέψεων από επίδικες υποθέσεις, με την ΕΥΔΑΠ να βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγές 74,4 εκατ. ευρώ για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων λόγω καταστροφών από πλημμύρες (εξαιτίας θραύσης αγωγών ή βροχοπτώσεων). Σε αυτές ανήκουν και αγωγές προμηθευτών και εργολάβων για παραβάσεις συμβατικών όρων.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 96%, σε ετήσια βάση, σε 692.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, υποχώρησε το μεικτό περιθώριο κέρδους κατά 17,6%, σε 55,3 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν λόγω και της σημαντικής αύξησης, κατά 117%, σε 2,3 εκατ. ευρώ (από -14 εκατ. ευρώ) των προβλέψεων για επισφάλειες. Εάν αυτές οι προβλέψεις αφαιρούνταν από τα Ebitda, τότε αυτά, σε προσαρμοσμένο επίπεδο, θα είχαν αυξηθεί κατά 5%, σε 21,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Κατά την εισηγμένη, το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο συνολικός όγκος κατανάλωσης νερού που υποχώρησε κατά 3,4%, σε 184 εκατ. κυβικά μέτρα, υπήρξε ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 ετών. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις καταναλωτικές συνήθειες που σχετίζονται με τις χρήσεις του νερού (ζεστό νερό, πλυντήρια, καθαρισμοί, ποτίσματα κ.λπ.). Η τιμολογημένη κατανάλωση, παράλληλα με τη συνολική κατανάλωση, μειώθηκε κατά 10,6%, με αποτέλεσμα την αύξηση της μη τιμολογημένης κατανάλωσης. Η τελευταία, που περιλαμβάνει από διαρροές, μέχρι νερό που αξιοποιείται για χρήσεις που δεν τιμολογούνται, αντιστοιχεί στο 23,7% του συνολικού όγκου νερού του δωδεκαμήνου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή