Επιβράδυνση ανάπτυξης σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Επιβράδυνση ανάπτυξης σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδεύοντας προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εμφάνισε σημάδια επιβράδυνσης το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ στοιχεία μέχρι και τον Ιούλιο, τόσο από την πλευρά της παραγωγής όσο και της ζήτησης, δείχνουν την τάση αυτή να συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η οικονομία της Ουγγαρίας παρέτεινε την τεχνική ύφεση στην οποία εισήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης -0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αρνητικός παρέμεινε και ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφούμενος στο -2,3% από -1,2% το πρώτο τρίμηνο.

Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Πολωνία, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά -2,2% το δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με το πρώτο. Πιο σταθερή εμφανίζεται η οικονομία της Τσεχίας, η οποία παρέμεινε σχεδόν στάσιμη τα δύο τελευταία τρίμηνα, σημειώνοντας σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Είναι προφανές πως η περιοριστική νομισματική πολιτική που έχουν υιοθετήσει οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των ανωτέρω χωρών τους τελευταίους τουλάχιστον 20 μήνες έχει εμφανές οικονομικό κόστος στο ΑΕΠ και των τριών βασικών χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης, αποδίδοντας, ωστόσο, εμφανώς στη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η πορεία του ετήσιου πληθωρισμού παρέμεινε σταθερά καθοδική εν πολλοίς από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Αύγουστο. Είναι ενδεικτικό ότι και οι τρεις οικονομίες (CEE3) ξεκίνησαν το 2023 με διψήφιες τιμές ετήσιου ΕνΔΤΚ, που μέχρι τον Αύγουστο είχαν σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ, παραμένοντας ωστόσο σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη (Ουγγαρία 26,2% τον Ιανουάριο και 14,2% τον Αύγουστο, Πολωνία +15,9% τον Ιανουάριο και 9,5% τον Αύγουστο, Τσεχία +19,1% τον Ιανουάριο και 10,1% τον Αύγουστο, με τις αντίστοιχες τιμές για Ε.Ε. και Ευρωζώνη να διαμορφώνονται από 10% και 8,7% σε 5,9% και 5,2%). Ωστόσο, οι μηνιαίες τιμές για τον ίδιο μήνα δείχνουν ένα νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων που συμπίπτει χρονικά και συνδέεται με τις πρόσφατες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Στο ως άνω διαμορφούμενο πλαίσιο, η στάση των τοπικών κεντρικών τραπεζών στο εγγύς μέλλον βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής με μίια εκ των τριών, αυτή της Πολωνίας, να έχει ήδη προβεί σε μείωση του κεντρικού επιτοκίου παρέμβασης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η ανωτέρω αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, όπως αυτός θα διαμορφωθεί στους επόμενους μήνες στην ήδη ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2023 σε σχέση με το 2022, αποτυπώθηκε και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος κατέγραψε σημάδια επιδείνωσης τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

* Eurobank Research

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή