Ελλείμματα έως και το 2026 στη Σαουδική Αραβία

Ελλείμματα έως και το 2026 στη Σαουδική Αραβία

Εχοντας επιδοθεί σε μια πυρετώδη κατασκευαστική δραστηριότητα στην προσπάθειά της να απεξαρτήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία αναθεωρεί τώρα τις προβλέψεις της για τα επόμενα χρόνια...

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας επιδοθεί σε μια πυρετώδη κατασκευαστική δραστηριότητα στην προσπάθειά της να απεξαρτήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία αναθεωρεί τώρα τις προβλέψεις της για τα επόμενα χρόνια και εκτιμά πως θα παρουσιάσει δημοσιονομικά ελλείμματα από φέτος μέχρι και το 2026. Στο προκαταρκτικό σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2024, που παρουσίασε μέσα στο Σαββατοκύριακο, το βασίλειο υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις του για το τρέχον έτος και την ανάπτυξη. Προβλέπει πως συνολικά η οικονομία του θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,03% μετά την ανάπτυξη 9% που κατέγραψε το περασμένο έτος εξαιτίας της εκτόξευσης των εσόδων του από το πετρέλαιο. Παρά τη θεαματική επιβράδυνση που προβλέπει, το σύνολο της οικονομίας του, εξαιρουμένου του κλάδου πετρελαίου, αναμένεται να σημειώσει και φέτος ανάπτυξη και συγκεκριμένα 5,9%. Για το επόμενο έτος εκτιμά ανάπτυξη 4,4%.

Σε ανακοίνωση της ηγεσίας του βασιλείου τονίζεται πως η ανάπτυξη έχει πληγεί εξαιτίας του πληθωρισμού και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά «η κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες και εργάζεται για να επιτύχει τον μετασχηματισμό της οικονομίας και παράλληλα να διασφαλίσει βιώσιμη δημοσιονομική εικόνα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Εως τώρα η οικονομία του βασιλείου παραμένει εξαρτημένη από το πετρέλαιο, τα έσοδα από το οποίο διοχετεύονται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, που με τη σειρά του χρηματοδοτεί έργα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ανάμεσά τους, η κατασκευή της φουτουριστικής πόλης Νεόμ, σειρά από τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και έργα για την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα και της παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ ακόμη και με τη σημερινή του σύνθεση στην οποία συμμετέχει ως άτυπο μέλος η Ρωσία, έπεισε το διεθνές καρτέλ πετρελαίου να μειώσει την παραγωγή του για να δώσει ώθηση στις τιμές και στα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν υποχωρήσει από τα 120 δολ. το βαρέλι στα οποία εκτοξεύθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία. Τώρα έχουν διαμορφωθεί σε περίπου 90 δολ. το βαρέλι και κινούνται ανοδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή