Αισιοδοξία για τη μάχη κατά του πληθωρισμού σε Fed και ΕΚΤ

Αισιοδοξία για τη μάχη κατά του πληθωρισμού σε Fed και ΕΚΤ

Η αποκλιμάκωση του δείκτη δίνει περιθώριο αποφυγής νέας αύξησης επιτοκίων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει το τελευταίο τρίμηνο ενός έτους που χαρακτηρίστηκε από την επίμονη μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού και οι επικεφαλής τους από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Φρανκφούρτη υιοθετούν στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας ευελπιστώντας πως οι προσπάθειές τους έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Ζερόμ Πάουελ, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα μιλήσουν εντός της εβδομάδας και οι επενδυτές θα εξετάσουν σχολαστικά όσα θα πουν. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνονται ενθαρρυντικές καθώς τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη φέρουν τον δομικό πληθωρισμό, από τον οποίο λείπουν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να έχει αποκλιμακωθεί στον χαμηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους. Λίγες ώρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα αντίστοιχα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και κατέδειξαν ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν οι μικρότερες που είχαν καταγραφεί από το 2020. Στο μεταξύ απεφεύχθη, ως συνήθως την τελευταία στιγμή, το «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο, ενώ οι ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένουν μια νέα δέσμη στοιχείων για την οικονομία της υπερδύναμης και για τον πληθωρισμό της προτού λάβουν νέες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου. Εως τώρα τα στοιχεία τούς δίνουν το περιθώριο να αποφύγουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, θα έχει πλήρη εικόνα του πληθωρισμού όπως διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο πριν από τη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου. Μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διστάζει να αλλάξει πολιτική και στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Στον αντίποδα των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών του δυτικού κόσμου παραμένει η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Μολονότι έχει δείξει ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τη μακροχρόνια πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, διστάζει να αλλάξει πολιτική καθώς εκφράζει επιφυλάξεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ετσι στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού και την άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική της επικαλούμενη «τις εξαιρετικά μεγάλες αβεβαιότητες» που περιβάλλουν την οικονομική ανάπτυξη τόσο στο εσωτερικό της ιαπωνικής οικονομίας όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Είχε επικρατήσει η προσδοκία πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έχει υπερβεί τον στόχο του 2% επί 17 συναπτούς μήνες, καταγράφοντας έξοδο της χώρας από τον μακροχρόνιο αποπληθωρισμό. Πέραν, όμως, του ότι διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, χθες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόσθετες αγορές πενταετών και δεκαετών ομολόγων του ιαπωνικού δημοσίου σε μια περίοδο που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης, η Fed και η ΕΚΤ, έχουν αρχίσει να συρρικνώνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές και έχουν τονίσει και τα στελέχη της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά πως για να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού πρέπει να καταγραφεί βιώσιμος πληθωρισμός που να απορρέει από σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων που θα στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών και την ανάπτυξη της οικονομίας. Μιλώντας, πάντως, στο δίκτυο CNBC, ο Μπομπ Μισέλ, στέλεχος της JPMorgan Asset Management, εκφράζει την εκτίμηση πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να εξωθηθεί σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε αν υποχωρήσει περαιτέρω το γιεν και η ισοτιμία του διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 150 γιεν προς ένα δολάριο. Οπως τονίζει ο ίδιος, τα υψηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν το εμπόριο σε γιεν και θα επαναφέρουν τα ιαπωνικά κεφάλαια στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή