Ερευνα: Ακρίβεια και «Daniel» εξανέμισαν την αισιοδοξία νοικοκυριών, επιχειρήσεων
ερευνα-ακρίβεια-και-daniel-εξανέμισαν-τη-562652032

Ερευνα: Ακρίβεια και «Daniel» εξανέμισαν την αισιοδοξία νοικοκυριών, επιχειρήσεων

Οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε.

Δήμητρα Μανιφάβα
Ακούστε το άρθρο

Οι φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι εξανέμισαν την αισιοδοξία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία είχε ενισχυθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου και την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η συνέχιση της ακρίβειας σε συνδυασμό με τον τερματισμό της τουριστικής περιόδου σε ορισμένες περιοχές –και μάλιστα βίαια σε κάποιες λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»– προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και περιόρισαν σημαντικά τις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διενεργεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 108 μονάδες, από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία εξασθένησε αισθητά τον Σεπτέμβριο, στις 100,5 μονάδες, από 104,6 μονάδες τον Ιούλιο, με βασικούς λόγους το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τη μείωση των θετικών προβλέψεων για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, στοιχεία άλλωστε που αποτυπώθηκαν και στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI).

Πολύ σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε στον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, στις 115,2 μονάδες, από 132 μονάδες τον Ιούλιο, με την υποχώρηση των προσδοκιών να αφορά τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά έργα. Εντονη υποχώρηση των προσδοκιών καταγράφηκε και στις υπηρεσίες, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 109,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 119,6 μονάδες τον Ιούλιο. Αντιθέτως, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο ενισχύθηκε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο, στις 124,3 μονάδες, από τις 117 μονάδες τον Ιούλιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανεμπόριο τροφίμων υποχώρησαν ελαφρώς, κάτι που πιθανώς συνδέεται με τον υψηλό πληθωρισμό στην εν λόγω κατηγορία.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής αποτελούν άλλωστε βασικούς παράγοντες της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις -45 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από -28,6 μονάδες τον Ιούλιο. Οι Ελληνες μάλιστα εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε. και ακολουθούν οι Ούγγροι με -34,4 μονάδες και οι Σλοβένοι με -32,6 μονάδες. Το 60% (από 37% τον Ιούλιο) αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού του τους προσεχείς 12 μήνες και μόλις το 5% βελτίωση (από 18% τον Ιούλιο). Επιπλέον, το 64% (από 42% τον Ιούλιο) προβλέπει επιδείνωση και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις πυροδοτούν μια σειρά αντιδράσεων ως προς τη διαχείριση των οικονομικών των νοικοκυριών: έτσι, το 59% (από 53% τον Ιούλιο) θα προβεί σε λιγότερες δαπάνες για μείζονες αγορές, η πρόθεση για αποταμίευση εξασθενεί, το 14% (από 10%) αντλεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις για να τα βγάλει πέρα.

Ενδιαφέρον, τέλος, έχει η επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση, παρά τη μείωση της ανεργίας. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει αύξηση της ανεργίας είναι 40%, από 29% τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή