Eurostat: Τελευταία η Ελλάδα στους απασχολούμενους υψηλής εξειδίκευσης

Eurostat: Τελευταία η Ελλάδα στους απασχολούμενους υψηλής εξειδίκευσης

Και οι 13 Περιφέρειες κινούνται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα οι δέκα από αυτές βρίσκονται στην κατώτερη κατηγορία

Ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η χώρα μας, όσον αφορά το ποσοστό εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Οπως αναφέρουν οι καταγραφές της έρευνας εργατικού δυναμικού για το 2022, οι οποίες αναλύονται σε επίπεδο περιφερειών (NUTS 2), οι δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην κατώτερη κατηγορία ποσοστού εξειδικευμένων εργατών (κατηγορία 6), με μόνο την Αττική (κατηγορία 4), τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία (κατηγορία 5) να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά. Μάλιστα μόνο η Αττική πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες υπολείπονται σημαντικά με ποσοστά κάτω του 30%, ακόμα και κάτω του 25% σε τρεις περιπτώσεις. 

 

Η κατάσταση στην Ευρώπη 

Οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης είναι απαραίτητοι για τις σύγχρονες οικονομίες, καθώς προωθούν την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Η Eurostat ορίζει ως απασχολούμενους με υψηλές δεξιότητες τα άτομα ηλικίας 25-64 ετών που απασχολούνται ως διευθυντές, επαγγελματίες, τεχνικοί και βοηθοί επαγγελματίες.

Το περσινό έτος σε ολόκληρη την ΕΕ απασχολούνταν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με υψηλή ειδίκευση, που αντιστοιχεί σε 44,2% του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων στις ηλικίες 25-64 ετών. Η γεωγραφική διασπορά αυτών των εργαζομένων διαφέρει σημαντικά σε περιφερειακό επίπεδο, με 106 από τις 241 περιφέρειες να έχουν ίσο ή μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Το 2022, σε ολόκληρη την ΕΕ απασχολούνται περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με υψηλή εξειδίκευση, που αντιστοιχούν στο 44,2% του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων ατόμων ηλικίας 25-64 ετών. 

Σε 53 περιφέρειες της ΕΕ τουλάχιστον ένας στους δύο απασχολούμενους ήταν υψηλής ειδίκευσης, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά να καταγράφονται στις πρωτεύουσες των κρατών και σε άλλες αστικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, από τις 14 περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά υψηλά καταρτισμένων απασχολούμενων, οι 12 ήταν πρωτεύουσες. 

Το 2022, οι υψηλότερες καταγραφές απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης σημειώθηκαν στη Στοκχόλμη (Σουηδία, 73,6%), την Ουτρέχτη (Κάτω Χώρες, 68,9%), το Λουξεμβούργο (67,4%) και την Βαλλωνική Βραβάντη περιοχής νότια των Βρυξελλών (Βέλγιο, 65,8%). Ακολούθησαν οι πρωτεύουσες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, των Κάτω Χωρών, της Δανίας και της Τσεχίας, με ποσοστά που κυμαίνονταν μεταξύ 62,6% και 65,6%. 

Οι αγροτικές περιφέρειες, οι πρώην βιομηχανικές περιοχές, καθώς και οι πιο απομακρυσμένες επαρχίες, συγκαταλέγονται μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ με χαμηλότερα ποσοστά ατόμων υψηλής ειδίκευσης. Το 2022, υπήρχαν 24 περιφέρειες στην ΕΕ όπου οι απασχολούμενοι με υψηλή εξειδίκευση αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 29,5% της συνολικής απασχόλησης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών. Οι περιφέρειες αυτές ήταν κυρίως συγκεντρωμένες στη νοτιοανατολική γωνία της Ευρώπης: 10 στην Ελλάδα, 6 στη Ρουμανία και 4 στη Βουλγαρία, 3 αραιοκατοικημένες περιφέρειες στο νότιο μισό της Ισπανίας και την Panonska Hrvatska στην Κροατία.

Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχολούμενων με υψηλή εξειδίκευση καταγράφηκαν στις ελληνικές περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (21,8%) και Ιονίων Νήσων (22,3%), καθώς και στη ρουμανική περιφέρεια Sud-Muntenia (22,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT