Ρεκόρ και τον χειμώνα σε τουρίστες

Ρεκόρ και τον χειμώνα σε τουρίστες

Προς νέο ιστορικό υψηλό οι αεροπορικές κρατήσεις - Νοέμβριο, Δεκέμβριο οι αεροπορικές αυξάνουν τις θέσεις έως 20% από πέρυσι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού είναι φέτος η Αθήνα, με τις διεθνείς αφίξεις να κινούνται μέχρι στιγμής κατά 9% υψηλότερα από ό,τι το 2019, οπότε σημειώθηκαν οι υψηλότερες μέχρι στιγμής ιστορικά επιδόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς ο προγραμματισμός διαθεσιμότητας θέσεων των αεροπορικών επιχειρήσεων προς την Αθήνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δείχνει αύξηση κατά 10% και 20%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι και μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με το 2019.

Η πρωτεύουσα έχει καταστεί αυτοτελής προορισμός, όπως είναι εμφανές άλλωστε από τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται κάθε στιγμή κάθε μέρα στους δρόμους της Αθήνας και στις παραλίες της Αττικής. Η άμεση πρόσβαση σε ποιοτική και ανεπτυγμένη με κατάλληλες υποδομές ακτογραμμή, όπως και η αύξηση των ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση και των διαθεσίμων προς βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών, έχουν συμβάλει σε αυτό. Πρωτίστως όμως η Αθήνα παραμένει ανταγωνιστικά τιμολογημένη συγκριτικά με άλλες μεσογειακές πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, εξηγούν κορυφαίοι ξενοδόχοι τον κέντρου της Αθήνας αλλά και της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το κόστος διανυκτέρευσης, δηλαδή, παραμένει χαμηλότερο παρά την κατά μέσον όρο 30% αύξησή του σε σχέση με το 2019 και την κατά 100% και πλέον άνοδο στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Παράλληλα με την Αθήνα, σημαντική αύξηση καταγράφουν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και στη συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Νοέμβριο οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει 10% περισσότερες θέσεις από ό,τι πέρυσι και 20% περισσότερες για τον Δεκέμβριο. Δυναμικότητα αυξημένη αντίστοιχα με αυτή για την Αθήνα.

Ρεκόρ και τον χειμώνα σε τουρίστες-1
Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε έναν αυτοτελή τουριστικό προορισμό. [A.P]

Εντονα ανοδικά, προς νέο ιστορικό υψηλό, κινούνται οι διεθνείς αφίξεις επιβατών και στη Θεσσαλονίκη.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου φέτος ανήλθε σε 3 εκατομμύρια επισκέπτες, αυξημένη κατά 16,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 11,8% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 14,6% και 17,2%, αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 16,3% και 9,9%, αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τους εννέα πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήλθε σε 21,68 εκατομμύρια, αυξημένη κατά 25,7% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2019. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 20,3% και 28,3%, αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 11,3% και 7,3% αντίστοιχα.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, οι διεθνείς αφίξεις μέχρι και τον Αύγουστο έχουν αυξηθεί κατά 21,1% σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία οκταμήνου 2023 της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας (αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ και 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece), η επιβατική κίνηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019 αυξήθηκε, ξεπερνώντας τα 50 εκατομμύρια διακινούμενους επιβάτες.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου φέτος, το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού) έφτασε στα 50,152 εκατομμύρια έναντι 43,788 εκατομμυρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 44,895 εκατομμυρίων το 2019. Από τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία, προκύπτει αύξηση επιβατικής κίνησης +14,5% συγκριτικά με το 2022 και +11,7% σε σύγκριση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή