H Γερμανία επιδιώκει συμβιβασμό με τη Γαλλία για πυρηνικά και ενέργεια

H Γερμανία επιδιώκει συμβιβασμό με τη Γαλλία για πυρηνικά και ενέργεια

Το Παρίσι έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να επιτρέψει επιδοτήσεις στην πυρηνική βιομηχανία του, ενώ το Βερολίνο προβάλλει βέτο στο γαλλικό αίτημα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία επιδιώκει να βρει μια ευρύτερη συμβιβαστική λύση με τη Γαλλία ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. που έχει προσκρούσει στις διαφωνίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Σε αυτή την επιδίωξη του Βερολίνου αναφέρεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Σβεν Γκίγκολντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times και στην οποία επισημαίνει τη διαφωνία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο κ. Γκίγκολντ υποστηρίζει πως πρέπει να επιτευχθεί ευρύτερος συμβιβασμός, ώστε «να καλύπτει πολλές πτυχές της ενεργειακής πολιτικής και όχι μόνον ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια».

Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο αφορά, ωστόσο, κατά κύριο λόγο την πυρηνική ενέργεια στην οποία βασίζεται η γαλλική οικονομία, γι’ αυτό και δεν εξαρτήθηκε ποτέ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ούτε επλήγη από την ενεργειακή κρίση όπως η γερμανική. Η πυρηνική ενέργεια προσφέρει, ή τουλάχιστον έχει τη δυνατότητα να προσφέρει, στη Γαλλία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Γερμανίας παράγοντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, την ώρα που οι γερμανικές βιομηχανίες πλήττονται από το υψηλό κόστος της ενέργειας. Το Παρίσι έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να επιτρέψει επιδοτήσεις στην πυρηνική βιομηχανία της με σκοπό την ανανέωση των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Υπεραμύνεται, άλλωστε, της πυρηνικής ως καθαρής ενέργειας που διευκολύνει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Από την πλευρά του το Βερολίνο προβάλλει βέτο στο γαλλικό αίτημα και προσάπτει στο Παρίσι ότι προσπαθεί να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων για να τονώσει τη γαλλική βιομηχανία εις βάρος της ενιαίας αγοράς. Και βέβαια η γαλλική κυβέρνηση υπεραμύνεται της θέσης της επιμένοντας πως σε κάθε περίπτωση η πυρηνική βιομηχανία της θα υπόκειται στην εποπτεία των Βρυξελλών, οι οποίες θα αποτρέψουν κάθε παραβίαση του θεμιτού ανταγωνισμού. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Γκίγκολντ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων που παραδοσιακά εναντιώνεται στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τονίζει πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι «είναι ανάγκη να μηδενιστεί η χρήση άνθρακα, να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και να αυξηθούν οι επενδύσεις σε κοινές ενεργειακές υποδομές και σε νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Οπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, οι δηλώσεις του αναμένεται να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα από το Παρίσι, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με Γερμανούς αξιωματούχους για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα σχέδια της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο, καθώς είχε προηγηθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές της ενέργειας από το 2022.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή αγορά που θα μπορεί να διαχειριστεί τέτοιου είδους πλήγματα στην προσφορά ενέργειας, όπως ήταν η διακοπή των ρωσικών υδρογονανθράκων, και να παρέχει ενέργεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά σε συνετές τιμές. Το αίσθημα του επείγοντος έχει ενισχύσει ο φόβος πως το δυσθεώρητο έως και απαγορευτικό κάποιες φορές κόστος της ενέργειας δυσχεραίνει περαιτέρω την προσπάθεια της Ευρώπης να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η ενέργεια θα βρίσκεται, έτσι, στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στις συνεχείς συναντήσεις τους μέσα στον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή