Αγοράζουν έπιπλα, χοτ ντογκ…και μια ουγγιά χρυσό 24 καρατίων

Αγοράζουν έπιπλα, χοτ ντογκ…και μια ουγγιά χρυσό 24 καρατίων

Ξεπουλάνε οι προσφορές για χρυσές μπάρες από τον κολοσσό εμπορίου Costco

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Costco, ο πέμπτος μεγαλύτερος κολοσσός λιανεμπορίου στον κόσμο, που πουλάει σχεδόν τα πάντα, από έπιπλα και ταξιδιωτικά πακέτα μέχρι χοτ ντογκ του 1,5 δολαρίου, πρόσθεσε πρόσφατα ένα νέο είδος στο απόθεμά της, ράβδους χρυσού 24 καρατίων. Αν και δεν αποτελεί τυπικό σημείο πώλησης πολύτιμων μετάλλων, η αλυσίδα με έδρα το Issaquah της Ουάσιγκτον βλέπει τις χρυσές μπάρες να ξεπουλάνε ταχύτερα από τα… απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων σε προσφορά. Οι πολύτιμες μπάρες είναι διαθέσιμες μόνο στο Διαδίκτυο αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της Costco, που για να εγγραφούν θα πρέπει να πληρώσουν από 60 έως 120 δολάρια τον χρόνο, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξουν.

Οι χρυσές μπάρες 1 ουγγιάς που προσφέρονται σε δύο σχέδια πωλούνταν την περασμένη εβδομάδα στην τιμή των 1.900 δολαρίων (κοντά στο ύψος πώλησης του χρυσού που την Τετάρτη, 4/10, έκλεισε στα 1.876,56 δολάρια η ουγγιά) και «ξεπουλάνε», με βάση τα σχόλια στελεχών της Costco. Στο πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρείας, ο οικονομικός διευθυντής Ρίτσαρντ Γκαλάντι είπε ότι οι μπάρες χρυσού έχουν μεγάλη ζήτηση και εξαντλούνται αμέσως όταν βγαίνουν προς πώληση. «Οταν τις ανεβάζουμε στον ιστότοπο, συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες και περιορίζουμε την πώληση σε δύο κομμάτια ανά μέλος».

Ο κολοσσός δεν διευκρίνισε πόσες ράβδοι χρυσού έχουν πουληθεί πρόσφατα ή πόσο συχνά τις ανανεώνει, το πιθανότερο όμως είναι ότι το ενδιαφέρον δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Αν και μία ή δύο ουγγιές χρυσού δεν διαφοροποιούν σημαντικά το επενδυτικό χαρτοφυλακίου κάποιου, οι ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών για πολύτιμα μέταλλα τα τελευταία χρόνια και η εν λόγω τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον για την αγορά χρυσού συχνά πηγάζει από αισθήματα αβεβαιότητας, λένε οι ειδικοί. Οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών, ο πληθωρισμός και οι ανησυχίες για το δολάριο, για παράδειγμα, μπορεί να ωθήσουν κάποιους να αναζητήσουν εναλλακτικά μέρη για να επενδύσουν τα χρήματά τους, επισημαίνει ο Τζόναθαν Ρόουζ, συνιδρυτής του Genesis Gold Group. «Γνωρίζουμε πώς μοιάζει ο οδικός χάρτης: Πτώχευση τραπεζών, εμπορικά δάνεια που αθετούνται με ανησυχητικό ρυθμό… δεν φαίνεται να ελέγχουν τον πληθωρισμό και γι’ αυτό συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Οι προοπτικές για σταθερότητα στην αγορά δεν είναι καλές και οι άνθρωποι θέλουν ένα (υλικό) περιουσιακό στοιχείο που θα αποτελεί ασφαλές καταφύγιο. Αυτό παρέχουν ο χρυσός και το ασήμι», καταλήγει. «Αν κάποιος αγοράζει χρυσό, αυτό σημαίνει ότι πιστεύει πως υπάρχει κάποιο είδος αστάθειας στο διαρθρωτικό επίπεδο της αγοράς ή/και της ίδιας της κυβέρνησης», προσυπογράφει ο Ντέιβιντ Βάγκνερ, επικεφαλής αγορών και μετοχών στην Aptus Capital Advisors. Τα πολύτιμα μέταλλα βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Ο χρυσός αυξήθηκε περισσότερο από 15% το περασμένο έτος και περισσότερο από 55% την τελευταία πενταετία.

Τα πολύτιμα μέταλλα βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Δεν συμφωνούν βέβαια όλοι ότι ο χρυσός αποτελεί ιδανική επένδυση. Ο Βάγκνερ θεωρεί ότι ο χρυσός δεν είναι η πληθωριστική αντιστάθμιση που πολλοί λένε ότι είναι, με τον πληθωρισμό μερικές φορές να ξεπερνά τον χρυσό τις τελευταίες δεκαετίες και εκτιμά πως «υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας από την απώλεια κεφαλαίου», όπως π.χ. μέσω επενδύσεων στην αγορά παραγώγων. Η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission) έχει επίσης προειδοποιήσει τους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις σε χρυσό. Τα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθή, υπογραμμίζει, και οι τιμές αυξάνονται καθώς αυξάνεται η ζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι «όταν το οικονομικό άγχος ή η αστάθεια είναι ψηλά, οι άνθρωποι που συνήθως κερδίζουν από τα πολύτιμα μέταλλα είναι οι πωλητές».

Αν τελικά επιλέξει κανείς να επενδύσει σε χρυσό, καταλήγει η επιτροπή, είναι σημαντικό να γνωρίζει τις ασφαλείς πρακτικές συναλλαγών και να είναι προσεκτικός απέναντι σε πιθανές απάτες και πλαστά προϊόντα στην αγορά. Οσο για τα μέλη της Costco, πρέπει να είναι βέβαια πριν αποκτήσουν μία ράβδο χρυσού, μιας και η εταιρεία σημειώνει ότι το προϊόν δεν επιστρέφεται. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Costco, οι μη επιστρέψιμες ράβδοι είναι ελβετικής κατασκευής και κάθε ράβδος ελέγχεται, καταχωρίζεται και ασφαλίζεται μεμονωμένα σε προστατευτική συσκευασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή