Επικουρική σύνταξη για όλους με 15ετία

Επικουρική σύνταξη για όλους με 15ετία

Τι προβλέπει διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Στόχος η μείωση των εκκρεμών συντάξεων μέσω ταχύτερης απονομής

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας, είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα εκδίδονται οι επικουρικές συντάξεις, καθώς διάταξη που αναμένεται να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει ότι όλες οι επικουρικές θα εκδίδονται με «κανόνα ΙΚΑ». Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, δηλώνοντας ότι θα εφαρμοστεί ο κανόνας του ΙΚΑ σε όλους τους ασφαλισμένους.

«Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 40.000. Με διάταξη που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα εφαρμοστεί ο κανόνας του ΙΚΑ σε όλους τους ασφαλισμένους θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας εισφορών επικουρικής ασφάλισης είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε πρώην Ταμείο», είπε ο κ. Τσακλόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η διάταξη του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα βοηθήσει από την ημερομηνία έναρξής της και μετά στη δραστική μείωση του χρόνου απονομής των επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου. Και αυτό γιατί θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασία, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα), είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση. Στην πράξη, υπολογίζεται ότι με την ενεργοποίηση της διάταξης σχεδόν το σύνολο του στοκ των εκκρεμών επικουρικών του Δημοσίου (περίπου 13.000-14.000) θα εκκαθαριστεί μέσα σε 30 ημέρες.

Με την ενεργοποίηση της διάταξης, το στοκ των εκκρεμών παροχών του Δημοσίου μπορεί να εκκαθαριστεί σε 30 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι το στοκ των επικουρικών συντάξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ξεπερνάει τις 100.000 εκκρεμείς συντάξεις. Βέβαια, από αυτές, ο ΕΦΚΑ θεωρεί ληξιπρόθεσμες τις περίπου 44.500 καθώς για τις υπόλοιπες δεν έχουν εκδοθεί οι κύριες συντάξεις. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, με χρόνο αναμονής άνω των 90 ημερών, που μπορούν αλλά δεν έχουν εκδοθεί, ξεπερνούν τις 44.500. Από αυτές, περίπου 14.000 είναι εκκρεμότητες που αφορούν την έκδοση επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σήμερα, προκειμένου να εκδοθεί η επικουρική σύνταξη, απαιτείται η θεμελίωση 25 ή και 35 ετών ασφάλισης. Μάλιστα, στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν από τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη. Οι ίδιοι κανονισμοί ισχύουν και στις ΔΕΚΟ – τράπεζες καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 25 και 35 ετών ασφάλισης για την έκδοση της επικουρικής.

Με τη νέα διάταξη όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία. Ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που «διαβάζει» το σύστημα. Αν τεκμηριώνεται ασφαλιστικός χρόνος 25 ετών, η επικουρική του ασφαλισμένου θα υπολογίζεται με βάση την 25ετία, αν διαπιστώνονται 20 έτη, με βάση την 20ετία κ.ο.κ. Αν το σύστημα δεν «διαβάσει» το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, το σίγουρο είναι ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 ετών.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από δράσεις που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως οι ψηφιοποιήσεις – μεταξύ αυτών και το ηλεκτρονικό Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (e-ΔΑΥΚ) των πολιτικών υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Αντίστοιχα, στον τομέα των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοματοποιήσεις και πλέον μένουν περίπου 30.498 επικουρικές συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή