Δημοσιονομική «νάρκη» από δικαστικούς

Δημοσιονομική «νάρκη» από δικαστικούς

Αγωγές κατά των περικοπών στις συντάξεις τους έχουν καταθέσει, εκτός των τριών που δικαιώθηκαν, άλλοι 350 συνταξιούχοι δικαστικοί

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης για τις αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους δικαστικούς. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε τρεις συνταξιούχους δικαστικούς, ζητώντας να επανέλθουν οι συντάξεις τους στα επίπεδα του 2012. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση πως το θέμα εξαντλείτο στους τρεις που είχαν προσφύγει. Ωστόσο, την Παρασκευή, μια ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκάλυψε πως η υπόθεση έχει «δημοσιονομικό» βάθος και κίνδυνο, καθώς υπάρχουν κι άλλες εκατοντάδες προσφυγές, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιχειρήσει να τις αντιμετωπίσει με νομοθετική παρέμβαση.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποίησε πως σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η απόφαση που δικαίωσε τρεις ανώτατους δικαστικούς, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί με την απόφαση και θα υπάρξουν νέες δίκες ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Επιπλέον και πιο σημαντικό, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας υπήρξε πιλοτική, δηλαδή ότι έχει έμμεση επιρροή και για άλλους συνταξιούχους δικαστές που έχουν προσφύγει ήδη, καθώς έγινε γνωστό πως σχετικές αγωγές έχουν ήδη καταθέσει περί τους 350 συνταξιούχους δικαστικούς.

Πηγές από το Ελεγκτικό Συνέδριο σημείωναν ότι η εν λόγω απόφαση ήταν μονόδρομος μετά τη δικαίωση των συνταξιούχων δικαστικών από το Μισθοδικείο, ειδικό δικαστήριο που έχει συγκροτηθεί από το Σύνταγμα για να επιλύει μισθολογικές διαφορές και συνταξιοδοτικές για τους δικαστικούς και τους συνταξιούχους δικαστικούς. Η απόφαση του Μισθοδικείου εκδόθηκε πράγματι το 2018 και σε κάθε περίπτωση, το γεγονός της ύπαρξής της, πριν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφανθεί, δεν αναιρεί κριτικές που ασκούνται σχετικά με τις ηθικές διαστάσεις του όλου θέματος σε σχέση με τους λοιπούς συνταξιούχους, που έχουν επίσης οδυνηρά πληγεί από τις περικοπές από το 2012 και εν συνεχεία από τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση που θα μπλοκάρει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων δικαστικών. «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή