Νόμπελ Οικονομίας στην Αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν

Νόμπελ Οικονομίας στην Αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν

Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που λαμβάνει το Νόμπελ Οικονομίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κλόντια Γκόλντιν, απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας, για την έρευνά της σχετικά με τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, η οποία εξηγεί το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που λαμβάνει το Νόμπελ Οικονομίας. 

«Το να κατανοήσουμε τον ρόλο των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι σημαντικό για την κοινωνία», δήλωσε ο Jakob Svensson, πρόεδρος της Επιτροπής για το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας. «Χάρη στην επαναστατική έρευνα της Claudia Goldin, τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τους βαθύτερους παράγοντες και για το ποια εμπόδια ίσως να πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον».

Η Goldin χρησιμοποίησε δεδομένα 200 και πλέον ετών για να δείξει ότι, ενώ το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να εξηγηθεί ιστορικά από τις διαφορές στη μόρφωση και τις επιλογές καριέρας, σήμερα υφίσταται κυρίως μεταξύ ανδρών και γυναικών που κάνουν το ίδιο επάγγελμα, ενώ αυξάνεται με τη γέννηση του πρώτου παιδιού.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του λογαριασμού που διατηρούν τα βραβεία Νόμπελ στην πλατφόρμα X, κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, τα επίπεδα εκπαίδευσης των γυναικών αυξάνονταν συνεχώς και στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος είναι πλέον σημαντικά υψηλότερα από ό,τι στους άνδρες. Η  Goldin έδειξε ότι η πρόσβαση στο αντισυλληπτικό χάπι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της επαναστατικής αλλαγής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τον προγραμματισμό σταδιοδρομίας.

Κάνοντας έρευνα στα αρχεία, συγκεντρώνοντας και διορθώνοντας ιστορικά δεδομένα, η καθηγήτρια μπόρεσε να παρουσιάσει νέα και συχνά εκπληκτικά γεγονότα. Εδωσε επίσης μια βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις ευκαιρίες των γυναικών στην αγορά εργασίας και πόσο μεγάλη ζήτηση είχε η εργασία τους.

Το γεγονός ότι οι επιλογές των γυναικών ήταν συχνά και παραμένουν μέχρι και σήμερα περιορισμένες, λόγω του γάμου και των ευθυνών στο σπίτι και στην οικογένεια, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων και των επεξηγηματικών της μοντέλων. Οι μελέτες της Goldin έχουν επίσης δείξει ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο, επειδή οι επιλογές που επηρεάζουν ολόκληρες καριέρες βασίζονται σε προσδοκίες που αργότερα μπορεί να αποδειχθούν ψευδείς.

Οι γνώσεις της ξεπερνούν τα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς παρόμοια μοτίβα έχουν παρατηρηθεί σε πολλές άλλες χώρες. Η έρευνά της φέρνει μια καλύτερη κατανόηση των αγορών εργασίας του χθες, του σήμερα και του αύριο, αναφέρει η επιτροπή των Νόμπελ.

Πηγή: Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή