Υψηλή ανάπτυξη το 2024 για κατασκευές και κλάδους τεχνολογίας

Υψηλή ανάπτυξη το 2024 για κατασκευές και κλάδους τεχνολογίας

Οι επιχειρηματικές πωλήσεις θα πετύχουν ρυθμό ανόδου άνω του 4% σε αποπληθωρισμένους όρους, σύμφωνα με μελέτη της ΕΤΕ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμό ανόδου άνω του 4% σε αποπληθωρισμένους όρους προβλέπει η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη της ότι θα πετύχουν οι επιχειρηματικές πωλήσεις το 2024, επιταχύνοντας τον βηματισμό τους σε σχέση με το β’ εξάμηνο φέτος.

«Οι μηχανές ανάπτυξης το 2024 αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλές ταχύτητες, κυρίως για κατασκευές και κλάδους τεχνολογίας (με καύσιμο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ η σταδιακή ομαλοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να επαναφέρει τον λοιπό τομέα στη μεσοπρόθεσμη τάση του. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρηματικές πωλήσεις το 2024 εκτιμάται ότι θα πετύχουν ρυθμό ανόδου άνω του 4% σε αποπληθωρισμένους όρους», αναφέρει η μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το α’ τρίμηνο φέτος οι επιχειρηματικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,1% και το β’ τρίμηνο κατά 5,5%. Ωστόσο, στο υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), οι ρυθμοί θα υποχωρήσουν στο 2%-3% εξαιτίας της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, του πληθωρισμού και των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Οπως σημειώνεται στη μελέτη, η μεσοπρόθεσμη τάση ανάκαμψης αναμένεται να δεχθεί τη συσταλτική επίδραση τόσο από την αδύναμη ευρωπαϊκή ζήτηση όσο και από τις υψηλές τιμές, κυρίως στα τρόφιμα. Αυτή η πληθωριστική πίεση εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, ενώ το εντονότερο άμεσο πλήγμα έχει δεχθεί ο πρωτογενής τομέας, αρνητικές επιδράσεις δέχεται και ο επιχειρηματικός τομέας της περιοχής, ο οποίος παράγει 3,5 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, οι δευτερογενείς επιδράσεις στο επιχειρείν της χώρας είναι σαφώς ευρύτερες:

– Σημαντική είναι η επιβάρυνση των υποδομών, με την αξία αυτών στη Θεσσαλία να είναι της τάξης των 9 δισ. ευρώ, με σχεδόν το 20% αυτών να εκτιμάται ότι έχει υποστεί σημαντική ζημιά.

– Πέρα από την επιβάρυνση στο μεταφορικό έργο των επιχειρήσεων της χώρας, εντεινόμενες πιέσεις αναμένονται σε όρους τιμών τροφίμων και διαθεσιμότητας αγροτικών πρώτων υλών, με επιπτώσεις τόσο σε συνδεδεμένους κλάδους όσο και στο ευρύτερο πλέγμα εμπορίου και υπηρεσιών λόγω της πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Στον αντίποδα, πέρα από τις κρατικές ενισχύσεις, αντισταθμιστικά στις άνω επιπτώσεις αναμένεται να λειτουργήσει η αυξημένη ζήτηση για διαρκή αγαθά προς αντικατάσταση υλικών ζημιών (ενισχύοντας το εμπόριο), καθώς και η αποκατάσταση υποδομών (ενισχύοντας τις κατασκευές).

Η ανάλυση επισημαίνει ότι στους δυναμικούς κλάδους των κατασκευών και της πληροφορικής οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν να κερδίζουν μερίδια στην Ευρώπη, τροφοδοτώντας, μάλιστα, τη ζήτηση στα ευρύτερα cluster τους. Αντίθετα, σχετική επιδείνωση σημειώθηκε στους κλάδους λιανικού εμπορίου, κυρίως τροφίμων, καθώς και στις μεταφορές. Πίεση δέχθηκε και ο κλάδος της βιομηχανίας, κυρίως υπό την επίδραση της αδύναμης ευρωπαϊκής ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή