Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις και η Κίνα εξοικονόμησε 10 δισ. δολ.

Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις και η Κίνα εξοικονόμησε 10 δισ. δολ.

Αγοράζει με μεγάλες εκπτώσεις πετρέλαιο από Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρότυπο χώρας που ξέρει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την εχθρότητα ανάμεσα σε άλλες χώρες, η Κίνα έχει εξοικονομήσει φέτος σχεδόν 10 δισ. δολ., αγοράζοντας με έκπτωση μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από χώρες στις οποίες έχει επιβάλει κυρώσεις η Δύση. Αυτή είναι η ανεπιθύμητη για τη Δύση παρενέργεια των κυρώσεων της Ουάσιγκτον και της Ε.Ε., κατά κύριο λόγο στη Ρωσία, αλλά και από παλαιότερα στο Ιράν και τη Βενεζουέλα. Με την πολιτική των κυρώσεων η Δύση εξωθεί αυτές τις χώρες να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, από τις οποίες σπεύδει να επωφεληθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ταυτοχρόνως, βέβαια, η Κίνα δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει τη διαφωνία της με τις κυρώσεις, τις οποίες επικρίνει ως «μονομερείς ποινές».

Για να καταλήξει στο ποσό των 10 δισ. δολ., το Reuters συνέκρινε το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας από τις τρεις χώρες, με όσα θα είχαν πληρώσει οι εισαγωγικές εταιρείες της αν είχαν αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών Vortexa και Kpler, που παρακολουθούν τη διακίνηση μαύρου χρυσού από δεξαμενόπλοια, το εννεάμηνο του έτους η Κίνα εισήγε ποσότητα-ρεκόρ πετρελαίου και συγκεκριμένα 2,765 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσω θαλάσσης από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα. Οι τρεις αυτές χώρες αντιπροσώπευαν το 25% των εισαγωγών της Κίνας σε πετρέλαιο το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, όταν το προηγούμενο έτος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21% και μόλις 12% το 2020. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του Reuters, το ποσό που εξοικονόμησε η Κίνα δεν είναι παρά ένα μικρό τμήμα των δαπανών της για αγορές πετρελαίου. Είναι, ωστόσο, σημαντικό για τα ανεξάρτητα διυλιστήριά της, όπως τονίζει ο Κανγκ Βου, στέλεχος της S&P Global Commodity Insights, καθώς αυτά «αγοράζουν περιστασιακά και αναζητούν πάντα εκπτώσεις και ευκαιρίες».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Ρωσία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εξήγε στην Κίνα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με στοιχεία των Vortexa και Kpler. Στο ίδιο διάστημα στην Κίνα εισέρχονταν 800.000 βαρέλια την ημέρα μέσω αγωγών. Το φθηνό πετρέλαιο έχει αποτελέσει δώρο για την Κίνα, που είναι δεύτερη στον κόσμο σε κατανάλωση αλλά και σε διύλιση πετρελαίου και ιδιαιτέρως για τα μικρά ανεξάρτητα διυλιστήριά της. Εχει ουσιαστικά διευκολύνει το Πεκίνο να εξάγει κερδοφόρα πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη από τα κρατικά διυλιστήρια, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία. Παράλληλα οι αγορές της Κίνας έχουν αποτελέσει μείζον στήριγμα για τις οικονομίες της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας, που διαφορετικά θα υπέφεραν υπό το βάρος των κυρώσεων της Δύσης και από την έλλειψη επενδύσεων. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι εξαγωγές της Ρωσίας σε πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 400.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Και ειδικότερα από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου η Κίνα εξοικονόμησε 4,34 δισ. δολ., καθώς στο ποσό αυτό ανέρχεται η διαφορά ανάμεσα στο κόστος του ρωσικού πετρελαίου και σε αυτό που θα είχε καταβάλει αν είχε αγοράσει από τη Βραζιλία και το Ομάν. Εξοικονόμησε, επίσης, περίπου 4,2 δισ. δολ. εισάγοντας ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα από το Ιράν, ποσότητα κατά 60% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα 623.000 βαρέλια την ημέρα περσικού πετρελαίου που εισήγαγε προτού επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη. Εισάγοντας πετρέλαιο από την Βενεζουέλα εξοικονομούσε κατά μέσον όρο 10 δολ. το βαρέλι σε σύγκριση με αυτά που θα είχε πληρώσει για την αγορά πετρελαίου από την Κολομβία.

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τις τρεις χώρες το εννεάμηνο του έτους.

Σημειωτέον ότι από το 2021 έως σήμερα η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε 180 άτομα και επιχειρήσεις ως ποινή επειδή αγόρασαν πετρέλαιο και παράγωγά του από το Ιράν. Σε ό,τι αφορά το Ιράν, οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει υπερπληθωρισμό στη χώρα και πτώση του νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή