Επίδομα θέρμανσης με ενιαία κριτήρια για ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο

Επίδομα θέρμανσης με ενιαία κριτήρια για ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο

Μετά την κατάργηση επιδοτήσεων στα τιμολόγια και των εκπτώσεων της ΔΕΠΑ - Ξεκινάει σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

επίδομα-θέρμανσης-με-ενιαία-κριτήρια-562669315

Επιδότηση και στους καταναλωτές που θα θερμανθούν φέτος με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με τα κριτήρια που δίνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και σε αντίστοιχο ύψος, αναμένεται να ανακοινώσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία. Η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κρίθηκε αναγκαία για τον φετινό χειμώνα (2023/2024), καθώς στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και οι εκπτώσεις που πρόσφερε πέρυσι η ΔΕΠΑ στους καταναλωτές φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα καταναλωτές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ειδικά σε περιοχές που ο χειμώνας είναι πιο βαρύς, να επιβαρυνθούν σημαντικά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τους περιγράφει ως «ευάλωτους ενεργειακά καταναλωτές», υπό την έννοια ότι διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για θέρμανση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει σήμερα «πρεμιέρα» σε τιμή τελικά χαμηλότερη από 1,50 ευρώ το λίτρο που «έδειχναν» τα δεδομένα στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στην τιμή του 1,35-1,40 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Σε αυτά τα επίπεδα η τιμή είναι έως και 6 λεπτά το λίτρο χαμηλότερη από την περυσινή τιμή έναρξης του 1,41 ευρώ το λίτρο, η οποία όμως προέκυψε έπειτα από διπλή επιδότηση. Είχε δοθεί επιδότηση 20 λεπτά ανά λίτρο (συν ΦΠΑ) στην τιμή αντλίας από τον προϋπολογισμό και επιπλέον επιδότηση 7,5 λεπτά ανά λίτρο από τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

Ξεκινάει σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή μεταξύ 1,35-1,40 ευρώ το λίτρο.

Για φέτος έκπτωση 5% ανακοίνωσε η ΕΚΟ για τους πελάτες της και για το διάστημα από 13 Οκτωβρίου έως και 17 Νοεμβρίου 2023. Η θυγατρική της HELLENiQ ENERGY προσφέρει επίσης στους πελάτες της για το ίδιο διάστημα δυνατότητα εξόφλησης σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών. Το πιθανότερο είναι πάντως την κίνηση της ΕΚΟ να ακολουθήσει και ο κλάδος εμπορίας της Motor Oil για λόγους ανταγωνισμού, όπως έγινε και πέρυσι.

Το φυσικό αέριο διαμορφώνεται τον Οκτώβριο χαμηλότερα κατά 38,08% από την αντίστοιχη τιμή πέρυσι και συγκεκριμένα σε 0,07003 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,11311 ευρώ η κιλοβατώρα πέρυσι.

Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του φυσικού αερίου είναι φέτος κατά 48,2% έως 45,4% χαμηλότερη από 18% πέρυσι. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τον Οκτώβριο γύρω στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα και φαίνεται να ανεβαίνει ακολουθώντας την ανοδική τάση του φυσικού αερίου, η οποία από τα 30-35 ευρώ η μεγαβατώρα που κυμάνθηκε στον ολλανδικό κόμβο TTF τον Σεπτέμβριο, κινείται πλέον πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα (τα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου έκλεισαν χθες στα 52,6 ευρώ η μεγαβατώρα και του Δεκεμβρίου σε πάνω από 54 ευρώ). Η κρίση πάντως στη Μέση Ανατολή έχει πυροδοτήσει μια νέα αβεβαιότητα στη διεθνή ενεργειακή αγορά, χωρίς κανείς επί του παρόντος να μπορεί να προβλέψει την έκτασή της και τον αντίκτυπο στις τιμές σε περίπτωση γενίκευσης, κάτι που όλοι απεύχονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή